Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín rozšířila pracoviště klinické genetiky o syndromologickou ambulanci

29.10.2015

Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL, se rozhodla zkompletovat nabídku péče klinické genetiky i pro dětské pacienty a v těchto dnech otevřela ambulanci zaměřenou na syndromologii. Lidé tak nebudou muset za specialisty cestovat do Ostravy či Olomouce, kde se nacházejí nejbližší podobně zaměřené ambulance.

Lékaři se budou v nové ambulanci věnovat klasické syndromologii. Například, narodí-li se postižené dítě nebo dítě s vrozenou vadou, odborníci budou zkoumat příčinu onemocnění, a zda se v úzkém příbuzenstvu také nenachází sdružený výskyt genetických onemocnění. To má velký význam jak pro pacienta, tak pro jeho rodinu. "Diagnostika řady onemocnění se v dnešní době čím dál více přesouvá do oblasti klinické genetiky, protože dosud užívaná laboratorní vyšetření v některých případech nejsou schopna podat dostatečně přesné výsledky," popisuje primář dětského oddělení MUDr. Miroslav Kobsa, MBA.

Geneticky podmíněná onemocnění lze dělit na tzv. genomová - například známý Downův syndrom, chromosomální - například závažné malformace nebo postižení intelektu, a genová. Do tohoto posledně zmíněného okruhu, ve vztahu k dětskému věku, je možno zařadit například cystickou fibrózu, spinální muskulární atrofii, fenylketonurii, ale i nádorová nebo některá duševní onemocnění. Všemi těmito onemocněními se budou v nové ambulanci lékaři zabývat.

Práci lékařů ambulance budou samozřejmě využívat i jiné odbornosti nemocnice. "Díky této novince se nám podaří dokončit například celou mozaiku služeb pro dětské pacienty, postižené atopiemi, kterým bude v naší nemocnici k dispozici genetik, imunolog, dermatolog a alergolog. Tento komplexní přístup včetně laboratoří, který dosud není ve většině zdravotnických zařízení běžný, je velkým přínosem pro komplexní péči," vysvětluje MUDr. Miroslav Kobsa, MBA.

Nové pracoviště se nachází v přízemí dětského oddělení a pacientům je k dispozici jeden den v týdnu, a to v pondělí od 8.00 do 14.00 hodin po předchozím objednání. Klinický genetik bude pacientům k dispozici i v dalších dnech, a to v úterý, čtvrtek a pátek (také po předchozím objednání) v budově Polikliniky AGEL (Revoluční 35, Nový Jičín). Pacienty je možno objednávat s doporučením lékaře na tel. čísle 556 416 142 nebo 606 733 736, kde je k dispozici všeobecná sestra klinické genetiky.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: