Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

V Česku přibývá lidí odkázaných na umělou výživu, Nemocnice Nový Jičín jim nabízí nadstandardní možnosti

15.11.2016

Jídlo je samozřejmou součástí života většiny z nás. Část lidí ale nemůže přijímat stravu běžným způsobem, a tak jsou tito pacienti odkázáni na umělou výživu dodávanou přímo do trávicího nebo cévního systému. V Nemocnici Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL, nacházejí tito pacienti z řad dospělých i dětí výjimečně komplexní služby. V minulém roce bylo v péči zdejší nutriční ambulance celkem 1217 pacientů, z nichž přesně 700 využívalo podporu výživy formou roztoků určených k popíjení, aplikaci do žaludku či střeva a 26 pacientů bylo odkázáno na nitrožilní podání umělé výživy. Počet pacientů přitom stále stoupá, byť to není ve společnosti na první pohled vidět.

 „V Nemocnici Nový Jičín nabízíme pacientům všechny modality nutriční péče v domácím prostředí, ať už jde o enterální výživu podávanou ústy nebo do žaludku či střeva, nebo parenterální výživu podávanou nitrožilně, tedy do cévního systému,“ říká MUDr. Kamil Bezděk, lékař nutriční ambulance Nemocnice Nový Jičín s tím, že umělá výživa bývá nejčastěji podávána pacientům se vzniklým nedostatkem základních živin, tedy cukrů, tuků či bílkovin, nebo specifickým deficitem mikronutrientů jako jsou vitamíny, minerály či stopové prvky, a to v podobě roztoků dodávaných do těla.

Umělou výživu využívají lidé bez ohledu na věk či pohlaví. Zhruba polovinu pacientů tvoří onkologičtí nemocní, a to zejména v období kolem operace, radioterapie a chemoterapie. Dále jsou to nemocní s postižením zažívacího traktu, neurologičtí pacienti s poruchami polykání zejména po mozkových příhodách či po úrazovém postižení mozku, nebo geriatričtí pacienti, tedy staří lidé s přidruženým onemocněním.

Počet osob odkázaných na umělou výživu přitom každoročně stoupá. „Od vzniku naší nutriční ambulance v roce 2008 evidujeme každoročně nárůst počtu pacientů, a to v průměru o dvacet procent ročně. Ve společnosti tento nárůst ale lidé příliš nevnímají, protože odkázanost na umělou výživu u člověka na první pohled nepoznáte,“ vysvětluje MUDr. Kamil Bezděk.

V Nemocnici Nový Jičín přitom lidé odkázaní na umělou výživu nacházejí mimořádně široké možnosti péče, kterou nabízejí jen v několika málo zařízeních v republice. Nemocnice Nový Jičín je totiž jedním z mála pracovišť akreditovaných v oboru klinická výživa a intenzivní metabolická péče v Česku, které zajišťuje nejen školení nutričních terapeutek i lékařů před atestací, ale také poskytuje špičkovou péči všem pacientům s obtížemi v oblasti výživy. „Srovnatelně širokou a kvalitní nabídku služeb najdou lidé nejblíže v Brně či Hradci Králové. Mezi pacienty ze severní Moravy jsme tak jednoznačně nejvyhledávanějším zařízením,“ uzavírá MUDr. Bezděk.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: