Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Práce kaplana Nemocnice Nový Jičín je před Vánoci náročnější. Osamělost doléhá na pacienty okolo svátků více než jindy

16.12.2016

Vánoce by měly být svátky klidu a rodinné pohody. Ne každý ale může o vánočních svátcích být doma se svými blízkými. Zejména starší a osamělejší pacienti proto již v předvánočním období daleko častěji vyhledávají služby nemocničního kaplana. Své o tom ví i Mgr. Jaromír Bok, nemocniční kaplan Nemocnice Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL. Jako kaplan dochází za pacienty už třetím rokem a právě v tomto období předvánočním více než jindy vnímá potřebu druhých nebýt sám.

„Vánoce, podobně jako ostatní křesťanské svátky, mají svou atmosféru očekávání, výjimečných chvil a společně stráveného času. Lidé určitě podvědomě nechtějí být ochuzení o tento pocit. Proto se snažíme společně s dobrovolníky alespoň částečně jejich očekávání vyjít vstříc, ať už organizováním zpívání dětského sboru v nemocniční kapli, nebo rozdáváním obrázků s vánoční tématikou,“ jmenuje Mgr. Jaromír Bok, nemocniční kaplan Nemocnice Nový Jičín.

Hlavní náplní práce nemocničního kaplana jsou přitom i v předvánočním čase osobní návštěvy a rozhovory s pacienty, během kterých se bez ohledu na roční období snaží nemocné přivést na jiné, pozitivní myšlenky.

„Vánoční období chce určitě každý z nás prožívat doma se svými blízkými, tak jak jsme zvyklí. Vytržení z tohoto domácího prostředí je vždy stresující, o to více pak o Vánocích. Jsem proto rád, že na pozici kaplana mohu tyto starosti pacientů vyslechnout, projevit jim zájem, být jim na blízku a už jen takto mnohdy pomoci,“ dodává Jaromír Bok s tím, že ne vždy je to ale s pacienty takto jednoduché: „Ne každý je ihned přístupný pro návštěvu, ale často, když se pokusím pacienty vlídně a bez nucení oslovit, tak se rozpovídají. Mnohdy jsou pak rádi, že jsem se u nich chvíli zastavil a pokud jsem získal jejich důvěru, pozvou mě, abych přišel opakovaně. Je to takové dobrodružství, protože nikdy nevím, co se z takového setkání může rozvinout.“

Nemocniční kaplan je přitom pro nemocné, ale také jejich příbuzné a zdravotnický personál, v Nemocnici Nový Jičín k dispozici osobně v celém předvánočním období. Během svátků mohou zájemci využít jeho služeb přes telefon, nebo se i dohodnout na osobním setkání mimo běžnou pracovní dobu kaplana.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: