Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín akutně hledá dárce krve

20.7.2017

Letní měsíce jsou pro transfúzní stanice každoročně nejnáročnějším obdobím. Během prázdnin totiž v důsledku dovolených významně ubývá dárců krve a zároveň viditelně narůstá počet úrazů, které si vyžadují krevní transfúzi. Své o tom ví i Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL, která má aktuálně nedostatek všech krevních skupin. Dárce se přitom snaží získávat i prostřednictvím speciálních akcí, jako například aktuální „Přiveď nového dárce, dostaneš dárek!", jejímž cílem je přivést nové prvodárce prostřednictvím dárců stávajících.

 „Krev je nepostradatelnou součástí léčby i v moderní medicíně a denně zachraňuje životy. Bohužel dárců krve je neustále nedostatek a v letních měsících se tento deficit projevuje o to výrazněji, protože lidé cestují na dovolené. Obecně v České republice je málo zejména mladých dárců, samozřejmě ale budeme rádi za každého zájemce, který přijde darovat krev nebo k darování motivuje ostatní,“ říká Mgr. Miroslava Vaňková, vrchní sestra transfúzního oddělení Nemocnice Nový Jičín s tím, že problémem letních měsíců není jen samotná nepřítomnost dárců v době dovolené, ale často také několikatýdenní zákaz dárcovství, který je nutno dodržet po cestování do některých z exotických zemí.

„Budeme rádi za každého nového dárce, který se přidá do našich řad. Obecně ale oceníme i jakoukoliv jinou formu pomoci, například propagaci dárcovství krve - ať už mezi spolupracovníky, rodinnými příslušníky, nebo přáteli. Takto nám mohou pomoci například i ti, kteří sami darovat krev nemohou,“ dodává Mgr. Miroslava Vaňková.

Zájemci o darování krve z řad prvodárců mohou k odběrům přicházet vždy v pondělí a úterý mezi 6:30 a 9:30, a to na transfúzní oddělení Nemocnice Nový Jičín. Maximální počet dárců, který může být v jednom dni odbaven, je 30. Pokud navíc přijdou prvodárci v doprovodu stálého dárce tohoto transfúzního oddělení, čeká na pravidelného dárce malý dárek.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Dárce má nárok na pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 2000 korun za každý absolvovaný odběr.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: