Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Dech novorozenců hlídá v Nemocnici Nový Jičín deset nových přístrojů

20.9.2017

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených dětí dnes získalo dětské oddělení Nemocnice Nový Jičín, která patří do skupiny AGEL. Celkem deset nových monitorů dechu Babysense v celkové hodnotě 29 700 korun předala zástupcům nemocnice Nadace Křižovatka.

„V současné době máme monitor dechu pro každé narozené dítě. Hned je všem dáváme do postýlky. Když dítě přestane dýchat, tak spustí přístroj po třiceti vteřinách alarm,“ sdělil primář dětského oddělení Nemocnice Nový Jičín MUDr. Miroslav Kobsa, MBA s tím, že v okamžiku, kdy přístroj spustí alarm, je ještě dostatek času zasáhnout a vyhnout se poškození zdraví novorozence. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje. Od letošního roku nabízí zapůjčení monitoru také naše novorozenecké oddělení,“ doplnil primář Miroslav Kobsa s tím, že životnost monitorů je dva roky, a proto je v nemocnici nutná jejich pravidelná obměna.

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte.

Monitory dechu pro Nemocnici v Novém Jičíně zajistila Nadace Křižovatka z prostředků poskytnutých společností Varroc Lighting Systems, Formed, ALMA PNEU, LARI CZ, Prádelna Frenštát a ERI, český bezdrát. „Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

„Rád bych touto cestou poděkoval Nadaci Křižovatka i všem soukromým firmám, které skrze nadaci monitory darovaly. Zachrání tak život nejednomu dítěti,“ doplnil primář Kobsa.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: