Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Komplexní onkologické centrum Nemocnice Nový Jičín navštíví ročně téměř patnáct tisíc pacientů. Drtivá většina boj s rakovinou vyhrává.

13.7.2018

Počet nových pacientů s diagnózou rakoviny je rok od roku vyšší. Nově diagnostikovaných osob je jen v Česku každý rok přes 80 tisíc a zhruba půl milionu Čechů je s rakovinou léčeno. Zároveň ale roste i procento těch, kteří v boji se zákeřnou nemocí vítězí. Lepší výsledky v léčbě dokazují i statistiky Komplexního onkologického centra Nemocnice Nový Jičín, kde je ročně léčeno téměř 15 tisíc pacientů a v současné době většina z nich v boji nad zákeřnou nemocí vítězí.

„Onkologická onemocnění jsou hned po kardiovaskulárních chorobách druhou nejčastější příčinou úmrtní v Česku. Díky rozvoji medicíny je ale naštěstí úmrtnost našich pacientů stabilizovaná a u některých diagnóz dokonce výrazně klesá. Významný posun v posledních letech zaznamenáváme v raném záchytu onemocnění, což výrazně zvyšuje úspěšnost léčby,“ říká MUDr. Petr Beneš, Ph.D., vedoucí Komplexního onkologického centra Nemocnice Nový Jičín.

Do novojičínského Komplexního onkologického centra přicházejí nejčastěji pacienti s karcinomy plic, prsou, trávicího ústrojí, gynekologickými nádory, mozkovými nádory, všemi typy kožních nádorů, nádory hlavy a krku, ledvin, prostaty a některými typy hematologických nádorů. V loňském roce přišlo 8835 pacientů do ordinací klinické onkologie, z čehož 1524 bylo zcela nových, a 6118 pacientů na oddělení radiační onkologie, z toho 1886 vůbec poprvé.

Více než dvě třetiny pacientů klinické onkologie absolvovaly v loňském roce léčbu pomocí chemoterapie, biologické terapie a imunoterapie. U biologické léčby a imunoterapie se jedná a cílenou léčbu zaměřenou na nádorové buňky. Necelá třetina pacientů radiační onkologie pak podstoupila ozařování. Kromě klasického ozařování přitom Komplexní onkologické centrum Nemocnice Nový Jičín jako jedno z mála nabízí i variantu brachyterapie, při níž je zdroj záření v úzkém kontaktu s ozařovaným ložiskem, nebo metodu intraoperační radioterapie, kdy dochází k ozařování ložiska v průběhu chirurgického zákroku.

Jedinečnost Komplexního onkologického centra Nemocnice Nový Jičín ovšem spočívá především v léčbě rakoviny prostaty, která je třetí nejčastější příčinou úmrtí muže na zhoubný nádor v Česku. „Naše centrum se přímo specializuje především na pacienty s rakovinou prostaty, kterých evidujeme nejvíce, a jako jediní v České republice například využíváme u těchto pacientů léčbu metodou zlatých zrn, která umožňuje daleko přesnější a cílenější léčbu,“ říká MUDr. Petr Beneš Ph.D. s tím, že v novojičínském onkologickém centru je každoročně léčeno a následně sledováno každý rok více než 800 pacientů s rakovinou prostaty. Počáteční stadia mají velmi velkou šanci na trvalé vyléčení. Rozhodujícím faktorem je přitom především včasné zachycení onemocnění.

Komplexní onkologické centrum Nový Jičín je jedním ze dvou Komplexních onkologických center v Moravskoslezském kraji a zabývá se léčbou všech typů solidních nádorů i léčbou hematoonkologických onemocnění. Pacientům je zde poskytována komplexní onkologická péče zahrnující kvalitní diagnostiku i maximálně moderní léčbu chemoterapií, biologickou či hormonální léčbu, ozařování či jejich kombinace. V rámci klinických studií je využívána léčba i novými léky a součástí péče je také sledování pacienta po léčbě.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: