Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Specializované PET centrum Nemocnice Nový Jičín vyšetřilo za pět let 10 tisíc pacientů

15.1.2019

Pomyslné páté narozeniny a zároveň vyšetření téměř deseti tisíc pacientů má na kontě moderní specializované PET centrum Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL. Pacienti zde oceňují především krátké objednací termíny, rychlý popis vyšetření i lidský přístup zdejšího personálu

Půlkulatiny přinesly centru novinku v diagnostice, kdy od listopadu 2018 nabízí PET centrum pacientům s rakovinou prostaty nové radiofarmakum, které dokáže lépe zobrazit možnou recidivu, tedy návrat nemoci, a to ještě dříve, než se vůbec projeví ve výsledcích z odběrů. Novinkou se může pochlubit zdejší centrum jako jediné v Moravskoslezském i Olomouckém kraji.

"Jako jedni z mála PET center v republice provádíme od roku 2017 vyšetření srdce k bližšímu posouzení funkčnosti a životaschopnosti srdečního svalu, takzvané viability.  PET/CT srdce je kardiologem indikováno zejména u pacientů po větších infarktech myokardu nebo s těžkými srdečními arytmiemi," řekla MUDr. Andrea Bronczková, MBA, primářka Oddělení nukleární medicíny Nemocnice Nový Jičín.

Vyšetření v centru je ojedinělé tím, že výsledek v jednu chvíli popisuje nejen anatomii, ale především funkci orgánu. „PET/CT je hybridní zobrazovací vyšetření, které v sobě kombinuje pozitronovou emisní tomografii (PET) a výpočetní tomografii (CT). Získané obrazy pomáhají k přesnější diagnostice onemocnění, ke správné volbě léčby nebo k posouzení efektivnosti stávající terapie,“ vysvětlila primářka MUDr. Andrea Bronczková, MBA s tím, že před vyšetřením dostává pacient nitrožilně malé množství radioaktivní látky, která se vychytává v nádorových buňkách nebo zánětech, což je hlavním důvodem, proč toto vyšetření lékař doporučí provést.

PET/CT vyšetření se užívá nejčastěji při podezření na nádorové onemocnění. U již známého nádoru dokáže pomoci určit, zda jsou již přítomné metastázy a jaké orgány či uzliny jsou postižené. Pomáhá pátrat i po ložisku infekce, například i u cévních náhrad či u náhrad srdečních chlopní. Umí tak objasnit příčinu například dlouhotrvajících horeček, když nezabírá antibiotická léčba a jiná vyšetření nepřinášejí uspokojivé výsledky. Pomocí PET/CT se také v onkologii či hematoonkologii sleduje efekt probíhající léčby, která se tak přizpůsobuje přesně "na míru" potřeb pacienta. Nabízí rovněž přesnou diagnostiku a zhodnocení efektu ukončené léčby.

PET centra mají v České republice téměř 20 letou tradici. První vzniklo v roce 1999 v Nemocnici na Homolce. V roce 2015 byl poprvé v ČR instalován přístroj PET/MR, a to ve FN Plzeň, o rok později pak také ve FN Brno Bohunice.

PET centrum v Nemocnici Nový Jičín vzniklo před pěti lety jako osmé v republice a jako první v Moravskoslezském i Zlínském kraji. Téměř 85 procent pacientů tvoří lidé s onkologickým či s hematoonkologickým onemocněním, zbylých patnáct procent pak připadá na pacienty, u kterých lékaři pátrají po zdroji infekce, anebo přišli na vyšetření srdce. Pacienti do Nového Jičína jezdí nejen z Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje, ale i z ostatních koutů republiky.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: