Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín zve dobrovolníky na valentýnské darování plazmy

11.2.2019

V rámci oslav sv. Valentýna začít den dobrým skutkem mají možnost všichni, kteří se rozhodnou darovat krevní plazmu na transfuzním oddělení nemocnice v Novém Jičíně. Všichni dárci budou zařazeni do slosování o tři dárkové poukazy na vstup do wellness pro dvě osoby.

„Motivů k darování krevní plazmy může být celá řada, většinou je to ale právě příjemný pocit z dobrého skutku nebo snaha pomoc druhým, která k nám dárce přivádí. Svátek lásky je proto skvělou příležitostí pro návštěvu našeho oddělení,“ zve Mgr. Zdeňka Müllerová, vrchní sestra transfúzního oddělení Nemocnice Nový Jičín, s tím, že všichni dárci budou mít šanci získat vouchery do wellness centra.

Darovat krevní plazmu mohou dobrovolníci ve čtvrtek 14. února na transfuzním oddělení Nemocnice Nový Jičín, vždy od 6:30 do 12:30 hodin.

„Velmi oceníme zejména každého prvodárce, který přijde darovat plazmu poprvé. Vítáni jsou ale samozřejmě i naši pravidelní dárci, kterých si rovněž velice vážíme, a za jejichž služby jim patří velký dík,“ doplňuje Mgr. Zdeňka Müllerová.

Počty pravidelných dárců v celé České republice dlouhodobě klesají. Dárci stárnou a nejpozději v 65 letech jsou z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů i dříve. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá. V celém Česku podle odhadů chybí až 100 tisíc dobrovolníků.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. Naopak darovat nemohou chronicky nemocní pacienti, lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, anebo v minulosti prodělali žloutenku typu B a C, či jsou HIV pozitivní. Dárce by neměl být ani diabetik, neměl by být závislý na alkoholu, či na jiné návykové látce. 

Bezplatné dárcovství přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: