Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Na předškoláky jsou na ORL v Nemocnici Nový Jičín nachystáni, sluch jim prověří ještě před zahájením školních povinností

29.8.2019

Ještě než poprvé usednou do lavic školních tříd, vyzkouší i tzv. tichou komoru. Bezbolestné vyšetření sluchu u pětiletých dětí má za cíl ještě před nástupem do školy zachytit možnou poruchu tohoto důležitého orgánu. A právě Oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku Nemocnice Nový Jičín se letos zapojilo do celorepublikové sítě těchto screeningových stanovišť.

Děti na vyšetření sluchu odesílá jejich pediatr, který provádí prohlídku v pěti letech. Pokud mají pochybnosti sami rodiče, i oni mohou na bezplatné vyšetření svou ratolest objednat. „Předejdou tím případnému riziku, že se bude dítě ve škole špatně učit, protože učitelům nebude dobře rozumět. Když se provede toto vyšetření sluchu před nástupem do 1. třídy základní školy, je čas případnou poruchu sluchu řešit ještě před zahájením povinné školní docházky,” vysvětluje MUDr. Jakub Syrovátka, primář ORL oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Podle statistik těžkou sluchovou vadou u nás trpí jedno až dvě z tisíce narozených dětí, tedy 100 až 200 dětí ročně. Středně těžkou vadu odhalí lékaři u 600 až 1200 dětí za rok. „V Česku se již řadu let provádí screening sluchu u novorozenců na neonatologických odděleních. V dalších letech života dítěte si poruchy sluchu všimnou obvykle rodiče, pediatr při pravidelných prohlídkách nebo učitelka v mateřské škole. A zavedení screeningu sluchu u pětiletých dětí v letošním roce jen zlepšuje preventivní péči o naši dětskou populaci,“ dodává MUDr. Syrovátka.

Na vyšetření, která by mohla možnou poruchu důležitého smyslového orgánu odhalit, jsou v ORL ambulanci Nemocnice Nový Jičín připraveni. A to jak personálně, mají zde ORL lékaře i audiologickou sestru, tak přístrojově tónovým audiometrem a tichou komorou. A jak vyšetření probíhají? „Nejprve se ORL lékař zeptá na předešlá onemocnění dítěte a poruchy sluchu v rodině, následně provede vyšetření uší dítěte, případně odstraní ušní maz. Vlastní audiometrické vyšetření sluchu je nebolestivá metoda. Provádí se v audiometrické komoře. Do sluchátek dítěti pouští audiologická sestra tóny určité výšky a hlasitosti. Do záznamu vyšetření, audiogramu, sestra zaznamenává, jak dítě slyší vyšetřované tóny. Výsledek vyšetření vyhodnotí ORL lékař,” popisuje primář MUDr. Syrovátka.

Pokud se porucha sluchu u dítěte potvrdí, pátrá se po příčině a lékaři zahájí účinnou léčbu s tím, že dítě dále sledují, případně odesílají na krajské foniatrické pracoviště. Velká část vad sluchu není vrozených, ale vzniká později. „Nejčastější je nedoslýchavost způsobená zvětšenou nosní mandlí, která tlačí na sluchovou trubici a vytváří se tak ve středním uchu výpotek. Tento problém je příčinou 90 % vad sluchu objevených u dětí,” popisuje MUDr. Syrovátka s tím, že pokud takto vzniklá nedoslýchavost trvá dlouho a nezabírá konzervativní léčba, situace se řeší drobným operačním zákrokem, při kterém se v celkové anestezii odstraní nosní mandle z nosohltanu a odsaje výpotek ze středního ucha. Těchto operací provede oddělení ORL v Novém Jičíně více než 200 za rok.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: