Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Evropští lékaři prošli školením ve specializovaném výukovém centru robotické chirurgie v Nemocnici Nový Jičín

30.10.2019

Robotické operace tlustého střeva a konečníku za pomocí špičkového přístroje da Vinci® Xi trénoval tým chirurgů z polského Bělostoku v Komplexním onkologickém centru Nový Jičín, které provozuje Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL. Odborného školení se ujal proktor pro robotickou kolorektální chirurgii MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, který na nejmodernějším robotickém přístroji da Vinci® Xi vyškolil už čtvrtý tým chirurgů.

Propracovaný systém vzdělávání s evropským akreditačním statutem „Case observation center“ umožňuje školeným chirurgům vysoce efektivně získat znalosti i dovednosti robotické chirurgie. „Polští kolegové se zúčastnili dvou operací, pro které museli mít dosaženu určitou úroveň technického zvládnutí samotného robotického systému i trénink chirurgových zručností na trenažéru. Během pobytu v našem Case observation center robotický tým v tréninku reálně sledoval skutečný operační postup u operace rakoviny konečníku, doprovázený mými komentáři jednotlivých kroků. Jde o zcela unikátní edukační program, který značně urychluje proces osvojování chirurgických dovedností operatéra i jeho asistenta,“ popisuje MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, primář chirurgického oddělení a odborný garant pro obor chirurgie skupiny AGEL, kterého pro roli proktora doporučil prof. Amjad Parvaiz, evropská i světová špička a spoluzakladatel Evropské akademie robotické kolorektální chirurgie (EARCS) v Lisabonu.

Díky tomu je Komplexní onkologické centrum Nový Jičín jedním z moderních výukových center laparoskopické a robotické chirurgie. „Jsem velmi pyšný na to, že naše zařízení disponuje odborníky ve svém oboru a díky tomu i tímto evropským akreditačním statusem, což nám umožňuje vzdělávat evropské lékaře a díky modernímu vybavení i poskytovat kvalitnější lékařskou péči,“ pochvaluje si MUDr. Jan Káňa, primář Ortopedicko – traumatologického oddělení a ředitel Nemocnice Nový Jičín.

Robotické operace se provádějí na nejnovějším robotickém systému da Vinci® Xi, který patří do 4. a zatím poslední generace robotických přístrojů pro chirurgii. „Svým rozšířeným rozsahem čtyř pracovních ramen umožňuje po připojení k pacientovi operovat ve všech kvadrantech dutiny břišní. Operatér se stává v průběhu samotné robotické procedury čtyřrukým a ergonomie pracovních nástrojů s možností ohnutí koncové části, imitující ohýbání v lidském zápěstí, umožňuje konzolovému chirurgovi precizní operování s milimetrovou přesností,“ vysvětluje proktor školicího Centra MUDr. Matej Škrovina, Ph. D., FEARCS. a dodává, že tato moderní miniinvazivní chirurgická technika přináší výhody především pro pacienty.

Závěrečnou fází výuky bude opakovaná návštěva proktora novojičínského Centra na pracovišti nového robotického kolorektálního týmu v Polsku. „Jakmile tým polských chirurgů provede deset samostatných operačních výkonů, pojedu opět do Bělostoku, kde během operace zhodnotím vývoj techniky u chirurga a poradím mu další triky a tipy,“ nastiňuje další postup edukace MUDr. Matej Škrovina, Ph. D., FEARCS, kterého miniinvazivní operační přístup provází od jeho chirurgických začátků v laparoskopické chirurgii v Nemocnici v Žilině až po samotného proktora robotické kolorektální chirurgie Komplexního onkologického centra Nový Jičín.

„Kolorektální chirurgie mi učarovala a s instalací robotického systému 4. generace da Vinci® Xi jsem tomuto oboru zcela oddán. Jsem přesvědčen, že jde o správný směr, kterým se bude chirurgie ubírat v operační léčbě některých diagnóz u selektované skupiny pacientů v následujícím období,“ predikuje MUDr. Matej Škrovina, Ph. D., FEARCS, pro něhož je chirurgie hned po rodině druhou životní láskou.

Komplexní onkologické centrum Nový Jičín, provozované Nemocnicí Nový Jičín, členem skupiny AGEL, poskytuje pacientům komplexní onkologickou péči zahrnující kvalitní diagnostiku i léčbu minimálně invazivními a klasickými chirurgickými přístupy. Součástí léčebných postupů je kvalitní chemoterapie, hormonální léčba, imunoterapie, zevní radioterapie, brachyterapie a intraoperační radioterapie, paliativní péče, léčba podpůrná a symptomatická, včetně léčby bolesti. Součástí péče je i sledování pacienta po léčbě. V rámci klinických studií je využívána i léčba nově vyvíjenými léky.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: