Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Osm nových přístrojů zajistí bezpečný spánek novorozenců v Nemocnici Nový Jičín

6.12.2019

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených dětí získalo dětské oddělení Nemocnice Nový Jičín, která patří do skupiny AGEL. Celkem osm nových monitorů dechu v celkové hodnotě přesahující 16 tisíc korun předala zástupcům nemocnice Nadace Křižovatka. Nové monitory budou hlídat jak čerstvě narozené děti, které je automaticky dostávají do postýlek, jež mají maminky na oddělení šestinedělí u sebe, tak děti v kojeneckém věku hospitalizované na dětském oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Monitor dechu je umístěný pod matrací dítěte. Hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoické pauzy (bezdeší) a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc zdravotnického personálu nebo rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje,“ míní primářka dětského oddělení Nemocnice Nový Jičín MUDr. Andrea Kudělková.

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte.

Monitory dechu pro Nemocnici v Novém Jičíně zajistila Nadace Křižovatka z prostředků poskytnutých společnostmi MAYER CZ a ERI – český bezdrát. „Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

Cena nového monitoru dechu je okolo 2000 korun, v Nemocnici Nový Jičín si jej ale díky spolupráci s Nadací Křižovatka mohou rodiče za 900 korun zapůjčit, a to na šest měsíců. Lidé zde mají jistotu, že se jim do rukou dostává správně fungující přístroj. „Maminky chtějí často ušetřit a kupují monitory z druhé ruky, ale nikdy nevíte, jak se k nim původní majitel choval. Senzor může ztratit citlivost a taková podložka by se již neměla používat. Po dvou letech používání navíc dochází k přirozenému opotřebení senzoru, který tak nemusí být spolehlivý,“ doplňuje primářka Kudělková s tím, že přístroje určené k zapůjčení procházejí pravidelným servisem. „A pokud by monitor během doby zapůjčení přeci jen přestal fungovat, maminkám jej u nás na místě okamžitě vyměníme za jiný přístroj,“ dodává primářka.

„Ráda bych touto cestou poděkovala Nadaci Křižovatka i všem soukromým firmám a ostatním dárcům, kteří přes nadaci monitory darovaly. Pomohou tak zachránit život nejednomu dítěti,“ uzavírá primářka MUDr. Kudělková.  

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: