Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nový resuscitátor vdechne život novorozencům v Nemocnici Nový Jičín

18.12.2019

Plynulý dech v prvních vteřinách života novorozenců pomáhá udržet a stabilizovat nový resuscitátor od Nadačního fondu Děti na dlani, který obdrželo Dětské oddělení Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL. Nový přístroj v hodnotě 75 tisíc korun slouží k lepší poporodní adaptaci novorozenců a v novojičínské nemocnici pomůže s dechem až stovce dětí ročně.

Porucha poporodní adaptace se v Česku vyskytuje u 5 – 10 % novorozenců a resuscitaci vyžaduje asi 1% donošených dětí s porodní hmotností nad 2500 gramů. „Důvodem ztížené poporodní adaptace mohou být dlouhý nebo komplikovaný porod, během kterého nemá již dítě dostatek kyslíku, předčasný porod, vrozená infekce novorozence, vývojové vady, vdechnutí plodové vody nebo nadměrné krvácení matky během porodu,“ vyjmenovává MUDr. Andrea Kudělková, primářka dětského oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Resuscitační přístroj Lullaby Resus Plus od firmy GE Healthcare dokáže nedýchajícímu novorozenci přesně a spolehlivě naplnit plíce kyslíkem. „Resuscitátor aplikuje novorozenci umělé vdechy s přesně definovaným tlakem podávaného vzduchu, a pokud je potřeba, tak i s přesně definovaným množstvím kyslíku navíc. Usnadní tak celý průběh podpory novorozence a lékař či sestry se mohou více pozornosti věnovat dítěti než vybavení. Velmi si daru od Nadačního fondu Děti na dlani vážíme, protože je pro nás důležitým milníkem v poskytování poporodní péče,“ popisuje MUDr. Andrea Kudělková s tím, že přístroj je první svého druhu na oddělení.

Dosud lékaři a zdravotníci poskytovali poporodní podporu dýchání ambuvakem. „V takovém případě záleželo na zdravotnickém personálu a jeho zkušenostech, jakým způsobem a tlakem novorozence prodýchává. Nový přístroj na rozdíl od ambuvaku navíc umožňuje nepřetržité podání pozitivního tlaku do plic, který je nutný k udržení novorozeneckých plic v rozepjatém stavu za daných okolností,“ pochvaluje si MUDr. Andrea Kudělková a dodává, že případná masáž srdce při komplexní resuscitaci je nadále prováděna standardním způsobem přímo personálem, tedy „ručně“.

Novorozenecký resuscitátor splní svou funkci bezprostředně po porodu. Pravidelný dech je však potřeba hlídat až do jednoho roku věku dítěte, kdy se objevuje Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS). Dech novorozenců a kojenců na dětském oddělení tak střeží osm nových monitorů dechu, které Nemocnice Nový Jičín nedávno získala darem. Díky tomuto vybavení je dech nejmenších pacientů v bezpečí.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: