Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Enormní zájem o testování hlásí z odběrového místa Nemocnice Nový Jičín

1.4.2020

V areálu Nemocnice Nový Jičín bylo přesně před týdnem, ve středu 25. března, aktivováno další odběrové místo, na které se mohou obracet lidé, jež k odběru indikoval epidemiolog Krajské hygienické stanice a praktický lékař. Za první týden fungování zdejší zdravotníci odebrali 504 vzorků k vyšetření přítomnosti nového typu koronaviru u indikovaných pacientů.

Odběrové místo je přístupné z ulice Slovanská a pacienty odebírá od pondělí do neděle, přes pracovní týden od 8.00 do 16.00 hodin, o víkendu od 8.00 do 12.00 hodin. „Hasiči u nás odběrové místo připravili už v průběhu předminulého týdne. Minulou středu začala novinka fungovat v praxi. Minulý týden začali nově nemocné k odběru odesílat také praktičtí lékaři. V praxi to znamenalo obrovský nárůst pacientů, což bylo i impulsem aktivovat odběrové stanoviště v Novém Jičíně,“ uvádí ředitel Nemocnice Nový Jičín MUDr. Jan Káňa s tím, že zájem o testování je enormní. Lidé přicházejí do nemocnice houfně, a proto hladký průběh odběrů a dostatečný rozestup čekajících především v prvních dnech testování a dopravní situaci průběžně usměrňovala a koordinovala také Městská policie.

„Na první den jsme měli naplánovanou kapacitu 60 odběrů, ale abychom nemuseli nikoho odmítnout, odebrali jsme nakonec lidí 70. Během víkendu jsme v sobotu i neděli přetáhli odběrový čas o dvě hodiny, abychom uspokojili všechny zájemce,“ vysvětluje MUDr. Káňa s tím, že vyšetření samotné není až tak časově náročné, samotný odběr trvá jen pár sekund a odebrání anamnézy se pohybuje v řádu minut.

Odebrané vzorky putují víckrát denně do laboratoře s volnou vyšetřovací kapacitou k vlastní analýze. Výsledek se pacient dozví od svého lékaře či hygienika.

Další urychlení procesů vyhodnocování vzorků přinese pořízení nového vysokokapacitního přístroje, který byl včera doručen do ostravské laboratoře AGELLAB. Vybavení, které vyhodnotí 900 vzorků denně, bude nejvýkonnější v Moravskoslezském kraji a do ostrého provozu by mělo být spuštěno do konce příštího týdne.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: