Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín je připraveno na vánoční svátky

21.12.2020

Před Vánoci je každoročně nutné zajistit dostatečné zásoby krve a krevní plazmy pro krevní banky a nemocnice v Moravskoslezském kraji. Také Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín se pečlivě připravilo na vánoční svátky.

V letošním roce transfuzní oddělení uspořádalo před Vánoci několik mimořádných odběrů plné krve, které byly mezi dárci úspěšné, a tím vytvořilo dostatečné zásoby na období svátků, kdy bude oddělení zavřeno. Poslední dobrovolníci darovali v novojičínském odběrovém centru v pondělí 21. prosince a poté budou přicházet až v novém roce.

Dárci krve a krevní plazmy se nemusí obávat, že by například kvůli nevyužití zásob přišel jejich důležitý dar přišel. Trvanlivost odebrané krve a plazmy je dlouhá. „Pro zajímavost erytrocytární transfúzní přípravky mají trvanlivost 42 dnů, klinická plazma 36 měsíců a plazma, která je určena pro výrobu léčiv, se pro zpracování vydává do 4 měsíců od odběrů,“ vysvětluje vedoucí provozu transfúzního oddělení Ing. Markéta Matušů.

Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín v letošním roce přivítalo přes dva tisíce pravidelných dárců a téměř 300 nových prvodárců. „Chtěla bych poděkovat všem dárcům, kteří v nás vložili svou důvěru a po celý rok přicházeli pravidelně na naše oddělení pomáhat zachraňovat lidské životy. I přesto, že dárců neustále celorepublikově ubývá, daří se nám získávat nové dárce a přispívat tak ke krevní soběstačnosti České republiky a jejich občanů. Velké díky patří také maximálnímu nasazení našich zaměstnanců. Velké poděkování tak posílám i jim. Přeji všem dárcům, kolegům a partnerům krásné svátky plné klidu a pohody,“ dodává vedoucí provozu.

K odběrům v roce 2021 se dárci mohou objednávat už nyní, prostřednictvím objednávkového systému na webových stránkách nemocnice https://rezervace.nnj.agel.cz/login?3. V novém roce přivítá Transfúzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín své dárce již 4. ledna.

Darovat krev může každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín je komplexní transfuzní farmakologické zařízení, je nositelem rakouské licence pro odběr lidské plazmy pro zpracování frakcionací na krevní deriváty pro státy Evropské unie. I když se kvalifikuje jako odběrové středisko bez konečného zpracování, počtem odběrů se blíží fakultním transfuzním zařízením.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: