Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Covid odběrové místo Nemocnice AGEL Nový Jičín nově odebírá vzorky ze slin

4.2.2021

Zdravotníci v covid odběrovém místě v Nemocnici AGEL Nový Jičín již také standardně odebírají vzorky, určené pro PCR vyšetření k ověření přítomnosti koronaviru, ze slin. Lidé se tak mohou vyhnout nepříjemnému stěru z nosohltanu.

„Naše odběrové místo nově nabízí lékařem či hygienou určeným pacientům možnost podstoupit odběr vzorku ze slin. Samozřejmě, pokud někdo bude preferovat stěr z nosohltanu, i tato možnost zůstane v nabídce. Předpokládáme však, že většina příchozích projeví zájem právě o test ze slin,“ uvedla Bc. Barbora Kociánová, vrchní sestra plicního oddělení, pod které odběrové místo organizačně spadá.

Nová metoda odběru vzorku ze slin je pro pacienty výrazně příjemnější.  Stačí, aby několikrát zakašlali do roušky a poté vyplivli do malé zkumavky za pomocí trychtýře své sliny. Pacient nesmí alespoň 10 minut před odběrem slin kouřit, pít, jíst nebo žvýkat žvýkačku. „Zdravotnický personál bude důkladně kontrolovat, zda pacient splnil všechny podmínky a v případě, že tomu tak nebude, bude odběr ze slin kontraindikován a příchozímu bude proveden stěr z nosohltanu,“ doplnila Bc. Kociánová.

Novinku může odběrové místo novojičínské nemocnice nabídnout díky spolupráci s laboratoří AGELLAB, která jako první společnost na Moravě dostala povolení Státního zdravotního ústavu provádět PCR vyšetření ze vzorku slin.

K PCR vyšetření ze slin se mohou lékařem či hygienou určení pacienti objednat do Nemocnice AGEL Nový Jičín sami. Od února začal platit nový systém objednávání k provedení indikovaného testu na zjištění covid pozitivity metodou PCR. Zatímco dosud byl pacientovi s podezřením na covid-19 přidělen termín vyšetření lékařem, od února si jej zarezervuje online sám v systému Reservatic zde:

https://reservatic.com/cs/public_services/nemocnice-agel-novy-jicin-a-s-vakcinacni-centrum-pro-verejnost-pcr-testovani-pro-verejnost  

Testy ze slin pro samoplátce v Novém Jičíně na Poliklinice AGEL

Odběry ze vzorku slin od února standardně nabízejí také na covid odběrovém místě na Poliklinice AGEL v Novém Jičíně na Revoluční ulici. Zdejší odběrové místo je však určeno pouze samoplátcům. Jeho provozní doba je pondělí, úterý a čtvrtek, vždy od 16.00 do 18.00 hodin. I zde je možné objednat se online, a to v systému Reservio:

https://www.reservio.cz/b/laboratore-agel-a-s/booking?step=2&serviceId=2b09de06-ce89-4133-b6fe-698b444394ff 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: