Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Spánková laboratoř v novojičínské nemocnici pomáhá lidem ze tří krajů. Nekvalitní spánek může vést k vážným zdravotním problémům

18.5.2021

Akreditovaná spánková laboratoř v Nemocnici AGEL Nový Jičín pomáhá lidem ze tří krajů, které trápí především chrápání a spánková apnoe (OSA). Lékaři z oddělení ORL dokážou důkladně analyzovat příčiny nekvalitního spánku a vyřešit je řadou léčebných metod.

„Lidí s nedostatečně kvalitním spánkem je v populaci obrovské množství,” přiznává na úvod MUDr. Jakub Syrovátka, primář ORL oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. „Věděli jsme, že musí do laboratoří dojíždět často přes 50 kilometrů a čekací doby na jejich vyšetření přesahují mnohdy půl roku. To nás motivovalo k vytvoření spánkové laboratoře u nás, kdy chceme zpřístupnit vyšetření a léčbu poruch spánku lidem na hranici Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého Kraje,” říká.

V novojičínské nemocnici mají specialisté z ORL oddělení více než patnáctiletou praxi s chirurgickým řešením chrápání a spánkové apnoe a před nedávnem tým posílila lékařka s bohatými zkušenostmi nechirurgické léčby poruch spánku. „I díky ní mohlo být oddělení následně akreditováno jako spánková laboratoř,” vysvětluje primář Syrovátka.

Základní vyšetření v rámci ambulance pro poruchy spánku posoudí anatomii horních cest dýchacích a následně lékaři, při tzv. polygrafii, zkoumají samotný spánek pacienta, koncentraci kyslíku, dýchací pohyby a další ukazatele. Primář ubezpečuje, že jednotlivá vyšetření jsou nebolestivá a zvládne je každý. „V případě diagnostiky spánkové apnoe je, dle její tíže, doporučena chirurgická, eventuálně nechirurgická léčba. V případě prostého chrápání doporučujeme drobné zásahy - v současné době laserem v oblasti nosních skořep, měkkého patra, popřípadě patrových oblouků,” informuje MUDr. Jakub Syrovátka s tím, že ke kvalitnímu spánku je nutné, aby se dostatečně okysličovalo srdce a mozek. V případě spánkové apnoe (OSA) dochází k poklesu koncentrace kyslíku v krvi během spánku, a tím k mnohdy závažným potížím.

„Nejde jenom o to, že člověk je nevyspaný, bolí jej hlava, nemůže se tolik koncentrovat během dne. Pacienti s OSA mohou dostat například mnohem dříve infarkt myokardu, než je to u lidí, kteří mají spánek kvalitní. Velkou skupinou pacientů jsou dále lidé s chrápáním, které nemusí znamenat výše zmiňované komplikace, jedná se spíše o partnerské problémy, které jsou s ním spojeny,” dodává primář Syrovátka na závěr. Pacienti nemusí mít k vyšetření do ambulance pro poruchy spánku doporučení od obvodního lékaře, stačí když se objednají na ORL ambulanci s tím, že chrápe, nebo má podezření na spánkovou apnoe a je přímo objednán do specializovaní ambulance.

Certifikovaná spánková laboratoř na ORL oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín je první zařízení specializující se na poruchy spánku v rámci skupiny AGEL a léčba v ní je plně hrazena zdravotní

pojišťovnou. Diagnostika a nechirurgická léčba OSA a spánkové apnoe zde probíhá druhým rokem, chirurgická léčba OSA a chrápání již 15 let. V roce 2020 se k ní nově připojila také chirurgie za použití CO2 laseru.

Pacient nemusí mít doporučení od praktického lékaře, objedná se na ORL ambulanci s tím, že chrápe, nebo má podezření na spánkovou apnoe a je přímo objednán do specializované ambulance.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: