Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Evropský den melanomu znovu připomene, proč je důležité sledovat svá znaménka

27.5.2021

30. květen patří již dvě dekády Evropskému dni melanomu, který každoročně připomíná toto nebezpečné onemocnění kůže. Jen v Česku zemře každoročně na nejzhoubnější kožní nádor, melanom, na 300 osob. Včasná prevence přitom dokáže v drtivé většině případů vážným dopadům na zdraví člověka spolehlivě zabránit.

„Záchyt v raném stádiu je v případě melanomu pro úspěšnou léčbu naprosto zásadní. Proto je důležité svá znaménka pravidelně kontrolovat a s jakýmkoliv podezřelým znaménkem co nejdříve přijít k lékaři,“ varuje MUDr. Jana Chlebková, lékařka kožní ambulance Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že podezřelé změny mohou lidé snadno identifikovat podle pravidla ABCD. „A“ zde odkazuje na asymetrii, „B“ (borders) na okraje, „C“ (colour) na barvu a „D“ (diameter) na velikost. Jakékoliv změny v těchto čtyřech parametrech by tedy vždy měly vést k návštěvě lékaře, stejně jako situace, kdy znaménko svědí nebo dokonce krvácí.

Kontrola znamének v ambulanci lékaře pak probíhá pomocí dermatoskopu - speciálního přístroje, který funguje na principu zvětšovací osvětlené lupy. „Vyšetření nijak nebolí, trvá jen několik minut a pacient je ihned informován o charakteru léze, se kterou přišel k vyšetření. Základní léčbou podezřelého znaménka je jeho chirurgické odstranění. Jedná se o jednoduchý zákrok, který standardně probíhá v lokálním znecitlivění během pár minut a pacient poté ihned odchází domů,“ vysvětluje MUDr. Chlebková a dodává, že jde o běžný zákrok, jakých se na chirurgických ambulancích provedou stovky ročně.

Každé vyřezané pigmenové znaménko se pak posílá na histologický rozbor. V případě nálezu melanomu se při histologickém vyšetření zjišťují vybrané parametry, na základě kterých se pak určuje další léčebný postup. V případě záchytu závažnější formy melanomu je pak nutná i onkologická léčba.

Prevence

Kromě pravidelných preventivních prohlídek ideálně jednou ročně a průběžného sledování vlastních pigmentových znamének lékařka doporučuje nepodceňovat prevenci vzniku kožních nádorů. Zejména je vhodné omezit návštěvy solárií, vyhýbat se intenzivnímu působení slunečního záření a používat ochranné prostředky – krémy s ochranným faktorem, pokrývku hlavy a podobně, a to zejména u dětí. Melanom se totiž týká všech osob bez ohledu na věk či pohlaví. „Mezi rizikovější skupiny pak patří lidé s dysplastickými znaménky, lidé s vrozenými

tmavými pigmentovými znaménky, lidé, u kterých došlo ke spálení kůže - především v dětství, návštěvníci solárií a milovníci opalování, ale i lidé s pozitivní rodinnou anamnézou melanomu nebo anamnézou předchozího onemocnění melanomem,“ jmenuje lékařka s tím, že v kožní ambulanci Nemocnice AGEL Nový Jičín zdravotníci jen v loňském roce diagnostikovali 53 nových případů melanomu, z nichž naštěstí drtivá většina byla ale zachycena v časném stádiu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: