Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín nově nabízí školení v robotické chirurgii lékařům z celé Evropy

5.4.2019

Komplexní onkologické a robotické centrum Nemocnice Nový Jičín, které jsou součástí skupiny AGEL, získalo prestižní evropský akreditační statut „Case observation center“ pro robotickou kolorektální chirurgii prováděnou na Chirurgickém oddělení Nemocnice Nový Jičín. Díky získanému statutu nemocnice nově umožňuje lékařům z celé Evropy učit se zde provádět robotické operace na nejnovějším robotickém přístroji DaVinci Xi. Školitelem lékařů je primář chirurgického oddělení novojičínské nemocnice a oborný garant pro obor chirurgie AGEL a.s. MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, který na základě dlouhodobé praxe, výsledků i odborné přípravy získal statut proktora. Všichni evropští proktoři jsou absolventy Evropské akademie robotické kolorektální chirurgie (EARCS).

„Úlohou proktora je výpomoc při dalším vzdělávání již plně kvalifikovaných chirurgů. Konkrétně v našem případě jde o vzdělávání odborníků na kolorektální chirurgii, kteří například mají již letité zkušenosti s klasickými i laparoskopickými operacemi střeva a konečníku, a nyní si chtějí rozšiřovat své portfolio i o robotické kolorektální operace. Pro tyto účely nestačí standardní chirurgická erudice. Robotická chirurgie má svá specifika, robota je potřeba umět správně ovládat a naučit se i některé triky,“ prozrazuje MUDr. Matej Škrovina s tím, že školení v rámci novojičínského pracoviště probíhají na robotickém přístroji DaVinci Xi, který je aktuální špičkou mezi robotickými přístroji a slouží nejen lékařům chirurgům, ale také urologům či onkogynekologům.

Možnost specializačních edukačních pobytů v novojičínské nemocnici se nyní díky nově získaného statutu Case observation center otevřelo všem zájemcům z celé Evropy, kteří si chtějí osvojit dovednosti robotických operatérů. „V rámci edukačních pobytů tady v nemocnici nabízíme lékařům trénink na konzoli se simulátorem bez přítomnosti živého pacienta, ale i možnost sledování reálných zákroků. Kromě teoretických informací a především cílených praktických rad dle potřeb daného lékaře tak mohou všichni zájemci získat i praxi v ovládání přístroje, jejíž úroveň navíc simulátorová konzole sama procentuálně vyhodnocuje,dodává MUDr. Škrovina. Konkrétní délka jednotlivých edukačních pobytů i jejich přesný obsah přitom závisí vždy na dohodě obou stran.

„Nově získaný statut Case observation center je pro celé oddělení významným oceněním i důkazem kvality nabízené péče. Osobně se těším na spolupráci se všemi novými kolegy, které tímto na naše pracoviště a na specializační edukační pobyt zaměřený na robotickou kolorektální chirurgii srdečně zvu,“ uzavírá MUDr. Škrovina, který na robotické chirurgii vyzdvihuje především možnost práce na menším prostoru, šetrnost, lepší vizuální kontrolu, vyšší preciznost a samozřejmě i lepší výsledky, které jsou viditelné nejen v rámci rekonvalescence pacienta, ale i v rámci získané kvality života po operaci.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: