Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Lékařům Nemocnice AGEL Nový Jičín bude pomáhat s diagnostikou rakoviny umělá inteligence

6.6.2023

Jako první soukromé zdravotnické zařízení v republice poskytne Nemocnice AGEL Nový Jičín svým pacientům vyšetření tlustého střeva a močových cest pomocí systému MAIA od českého startupu. Komplexní onkologické centrum v Novém Jičíně ročně vyšetří přes sto tisíc onkologických pacientů, kteří sem za lékařskou péčí jezdí z celé republiky. Jednou z nejčastějších diagnóz, kterou zde odborníci stanovují, bývá rakovina tlustého střeva. Nyní budou mít lékaři po ruce zcela nový český systém umělé inteligence MAIA (Medical Al Assistant), který při screeningu tlustého střeva přesně označí abnormality v řádu milisekund.

„Instalace systému MAIA je pro naši nemocnici investicí, kterou nejenže urychlíme diagnostiku, a tím i čekací dobu na vyšetření, ale pacient tak dostane daleko vyšší komfort lékařské péče na nejmodernější možné úrovni rovnou ve dvou oborech,“ říká předseda představenstva Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Jakub Fejfar. „Vůbec poprvé v zemi se bude umělá inteligence učit detekovat kromě rakoviny tlustého střeva také potenciální nádorová ložiska v dolních močových cestách a do budoucna tak pomáhat odhalovat možné nádorové onemocnění také nám, urologům,“ potvrzuje primář Urologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Jan Novák. „Benefit vidím především v tom, že umělá inteligence nám může pomoci najít i velice malá nebo špatně rozeznatelná nádorová ložiska a zahájit tak velmi včasně potřebnou léčbu,“ dodává MUDr. Jan Novák.

Český MedTech startup MAIA LABS doplňuje inovační portfolio sítě soukromých zdravotnických zařízení AGEL, jejíž vizí je dlouhodobě nejen poskytování kvalitní lékařská péče, ale také zavádění nejmodernějších novinek na poli digitalizace, telemedicíny a nových digitálních nástrojů v medicíně.

„Systém MAIA lze připojit k jakémukoli endoskopu, a tím přinést nejnovější funkcionalitu i starším endoskopům bez potřeby kupovat další vybavení. V reálném čase pomáhá lékaři jako jeho neúnavný asistent. Zcela unikátní je v tom, že podobné AI technologie pracují pouze se snímky, MAIA pracuje komplexně s videem jako celkem,“ říká zakladatel a CEO startupu Lukáš Loun.  MAIA během vyšetření zvýrazní oblasti s vizuálními charakteristikami odpovídajícími různým typům slizničních abnormalit, jako jsou kolorektální polypy všech tvarů, velikostí a morfologií, ale pomůže také s detekcí a klasifikací zánětlivých onemocněních tlustého střeva (Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida).

„Naše vize je, že lékař léčí a o vše ostatní, kde je to jen možné, se postará technologie. Proto MAIA, kromě hledání zhoubných lézí, pomáhá lékaři s rutinními úkoly i administrací, například závěrečnou zprávou,“ dodává Lukáš Loun. Lékař tedy po dokončení vyšetření nemusí znovu opisovat, co viděl v průběhu vyšetření, ale pouze u počítače potvrdí nálezy, které mu AI diagnostikovala, včetně umístění, typu, velikosti a struktury nálezu.

„MAIA se bude u nás vlastně „učit“ - čím více dat v podobě videí z vyšetření nasbírá, tím snadnější bude pozdější přechod systému na práci bez pomoci lékaře jen na základě lékařských zpráv a obrazových záznamů.  Tím se zkrátí nejen čas, který pacient u lékaře stráví, ale i čekací lhůty na vyšetření,“ dodává MUDr. Fejfar, který je rovněž garant pro rozvoj telemedicíny a digitalizace ve Skupině AGEL.

„MAIA pomáhá lékaři přímo během vyšetření, a tím dokáže zkrátit jeho průběh až o 20 %. Nyní se lékaři s novým systémem seznamují a my jim ho v rámci pilotního testování budeme upravovat podle jejich požadavků. Zvláště urologická data jsou pro nás velmi cenná a budou podrobena dalšímu vyhodnocení,“ dodává CEO startupu MAIA Lukáš Loun.

MAIA je nyní v testovacím provozu také na Oddělení gastroenterologie v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice. V Nemocnici AGEL Nový Jičín ovšem není jedinou novinkou digitálních trendů. V místním AGEL Diagnostickém centru Nový Jičín nyní testují hned několik dalších systému umělé inteligence pro vyhodnocování snímků mamografických vyšetření. „Finální validace snímků samozřejmě zůstává na lékaři a podle mne tomu tak ještě dlouho bude,“ říká MUDr. Jakub Fejfar. „Umělá inteligence ale zásadně zefektivňuje provoz a je jednoznačnou cestou k tomu, aby se stala lékařům nepostradatelným diagnostickým pomocníkem,“ uzavírá předseda představenstva Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Jakub Fejfar.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: