Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Úrazy z koloběžek, zlomeniny, ale i děti, které se zraní kvůli „legálním“ drogám. Nejmladšímu pacientovi s úrazem po užití volně prodejného kanabionidu HHC byly teprve tři roky

14.8.2023

Přes 150 dětských pacientů ošetřili lékaři od začátku letních prázdnin na dětském oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. Nejčastěji se jednalo o zlomeniny a úrazy hlavy. Zdravotníky ale zaměstnalo také několik úrazů v souvislosti s požitím moderních "legálních" drog, které jsou volně dostupné. Nejmladšímu pacientovi po intoxikaci HHC byly teprve 3 roky.

Nemocnice AGEL Nový Jičín každoročně o letních prázdninách eviduje nárůst pacientů pro danou dobu typickými úrazy. Zatímco mladší děti ošetřují lékaři kvůli traumatům z trampolín a pádům z průlezek, u starších převažují poranění při jízdě na kolečkových bruslích nebo elektrických koloběžkách. V poslední době  se lékaři stále častěji ale setkávají i s dětmi, které experimentují s alkoholem či drogami. Alarmující ovšem je, že látky typu kratom či HHC si mohou děti koupit z automatů umístěných v hypermarketu či na ulici. „ Od začátku léta jsme v naší nemocnici ošetřovali nejčastěji úrazy hlavy či dlouhých kostí. Měli jsme tady ale i děti, které měly otravu alkoholem, návykovými látkami nebo se poranily následkem užití volně dostupné drogy. Většinou to jsou děti v pubertě - věk toho nejmladšího nás ale překvapil – byly mu teprve tři roky,“ říká primářka dětského oddělení AGEL Nový Jičín MUDr. Michaela Syrovátková.

 Čím je dítě mladší, tím větší nebezpečí následků po požití takovéto látky hrozí. A rozhodně neplatí, že s dosažením plnoletosti se riziko následků užívání návykových látek snižuje. „U dětí může vzniknout alkoholová či drogová závislost velice rychle,“ doplňuje primářka Syrovátková.

K dětským úrazům dochází daleko v domácnosti a častěji v době, kdy děti nejsou po dohledem dospělých. „Pády ze schodů, z nábytku, opařeniny či otravy léky. Vzácností nejsou ani pokousání od domácích mazlíčků,“ dodává primářka Syrovátková.

 Co dělat v případě, že se zraní vaše dítě? Důležité je nepanikařit. V případě podezření na zlomeninu, silných bolestí, krvácení, úrazu hlavy nebo při popáleninách je dobré navštívit lékaře. Doma lze ošetřit drobné oděrky, naraženiny či drobnější popáleniny I. stupně. Sanitku je třeba volat, hrozí-li vážné poškození základních životních funkcí: krvácení, úrazy hlavy s poruchou vědomí, úrazy krční páteře, tupá poranění břicha a hrudníku, rozsáhlejší popáleniny, poleptání, otravy nebo úrazy elektrickým proudem,“ vysvětluje MUDr. Michaela Syrovátková.

Drobné oděrky nebo řezné rány stačí vydezinfikovat a překrýt náplastí či obvazem. Větší rány je třeba po dezinfekci sešít na chirurgické či ORL ambulanci. „Dojde-li ke zlomenině bez posunu kostí, stačí prostá sádrová fixace, při posunu kostí je nutné provézt tzv. repozici (srovnání) kostí v anestezii, není-li ale výsledné postavení stabilní, je třeba dočasně či trvale použít kostní drátky, šrouby či dlahy. U úrazů páteře je na prvním místě zajištění znehybnění, další postup je závislý až po zjištění rozsahu poranění,“ uzavírá MUDr. Michaela Syrovátková, primářka dětského oddělení AGEL Nový Jičín.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: