Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Novinka navrací k pohybu po úrazech i po operacích. Virtuální realita pomáhá pacientům na rehabilitaci v Nemocnici AGEL Nový Jičín

6.9.2023

Inovace a moderní technologie pronikají do stále širšího spektra medicinských oborů. Jedním z nich je i léčebná rehabilitace. Na stejnojmenném oddělení Nemocnice AGEL v Novém Jičíně fyzioterapeuti nyní zkoušejí novinku: virtuální 3D brýle, které mají rozšířit a zefektivnit možnosti pohybové terapie u vybraných pacientů v průběhu jejich rehabilitační léčby.

Náhlavní sada s virtuálními brýlemi a k tomu ruční ovladače. Vše bezdrátově propojeno s tabletem, na kterém fyzioterapeut vidí totéž, co jeho pacient v brýlích. „Inovativní sada virtuálních 3D brýlí s aplikacemi pomáhá dobře a atraktivní, zábavnou formou motivovat pacienty při rehabilitačním cvičení. Pacient ve cvičebně má dostatek prostoru na pohyby ve virtuálním trojrozměrném prostředí brýlí, kde si osvojuje předem  definované pohybové úkony  a provádí tak zábavnou formou cvičení, které je vhodné při reedukaci pohybových vzorů postižených úrazem či operací. Jedná se  o pohybovou aktivitu spojenou s virtuálním obrazem a cílenou na konkrétní dovednost. V možnostech tohoto  zařízení je celá řada interaktivních aplikací, které jsou cíleny právě na konkrétní cvičení, konkrétních partií. jednou z dalších možností využití této technologie může být i možnost rehabilitace neurologických pacientů při  nácviku a zlepšení kognitivních schopností, říká Mgr. Eva Kopecká, vedoucí fyzioterapeut rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín a.s.

Fyzioterapeut má možnost sledovat jak pacientovy pohyby s jejich provedením, tak jeho úspěšnost  v rámci konkrétního úkolu v dané  aplikaci, která hlídá například správný rozsah pohybu například v ramenou, či v zápěstí. Nejen pacienti, ale i zdravotníci si pochvalují kompaktnost celého zařízení a jednoduchost jeho obsluhy. I díky snadné přenositelnosti zařízení bude možné jej použít případně pro rehabilitaci pacientů hospitalizovaných na ostatních lůžkových odděleních nemocnice.

Zatím jsme ve fázi testování a společně s pacienty se s virtuální realitou rychle sžíváme, ale rádi bychom se zároveň podíleli i na vývoj aplikací právě pro účely rehabilitace. Naši pacienti i terapeuti si systém velmi chválí pro jeho jednoduchost  a  možnost zpestření obvyklých cvičebních postupů.  I pacienti hodnotí tento nový a zábavný impulz pro cvičení velmi pozitivně,“ dodává Mgr. Kopecká.


CHCETE U NÁS PRACOVAT JAKO FYZIOTERAPEUT/KA?

PŘIHLÁSIT SE


Rehabilitační oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín a.s. zajišťuje péči ambulantním i hospitalizovaným pacientům na všech odděleních včetně ARO, JIP. Mezi nejčastější indikované diagnózy patří chirurgické a traumatologické stavy (zlomeniny, distorze, pooperační stavy), ortopedické (stavy po artroskopiích a náhradách kloubů, po korekčních operacích), neurologické či postcovidové stavy. Oddělení se rovněž věnuje péči o dětské pacienty (vadné držení těla, skoliosy) či rodičky (předporodní cvičení dle Mojžíšové, tejpování těhotenského bříška a rehabilitace pánevního dna po šestinedělí). 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: