Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby si připomínáme 21. září. Týká se i lidí mladších 65 let

19.9.2023

Alzheimerova choroba neboli demence je degenerativní onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a vyhasínají jejich funkce. Demence způsobuje postupné zhoršení kognitivních funkcí, jako je paměť, myšlení, řeč a rozpoznávání. Tyto změny mohou vést k problémům s běžnými každodenními činnostmi, jako je vaření, řízení nebo dodržování finančních záležitostí.

Výskyt onemocnění stoupá s věkem, přičemž největší mentální kapacitu vykazuje mozková  tkáň okolo 20. roku života. Statisticky je podle odborníků demence častější u žen vzhledem k delší průměrné délce života. Nejedná se pouze o jedinou nemoc, ale souhrnný název pro celou řadu onemocnění, která mohou poškodit mozek. Rozlišení jednotlivých typů demence je velice obtížné a mnohdy nemožné. „Demence se může projevovat v širokém spektru problémů. Od potíží se zapamatováním si nových informací, přes potíže s řečí, rozhodováním, člověk se změní v chování a postupně ztrácí schopnost vykonávat běžné denní činnosti,“ vyjmenovává příznaky nemoci MUDr. Pavla Janovská, lékařka neurologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Demence není léčitelná, ale existují léky a terapie, které mohou pomoci zmírnit příznaky a zlepšit člověku s demencí kvalitu života.  „Máme dnes léky, které pacientovi pomohou zlepšit kognitivní funkce, ale i náladu a tím chování vůči okolí a zejména rodině pacienta, která, jak známo, většinou trpí nejvíce,“ dodává MUDr. Janovská.

Podpora rodiny či pečujících je velice důležitá a lze ji řešit například terapiemi chování, tréninky paměti a kognitivních funkcí. Zcela zásadní ale bývá nemocného k lékaři přivést včas, kdy bývá obvyklé, že sám pacient svá „drobná“ selhání paměti přikládá roztržitosti a k lékaři jít nechce. „Demence se diagnostikuje na základě komplexního neurologického vyšetření, které zahrnuje anamnézu, fyzikální vyšetření a testy kognitivních funkcí. Kromě toho mohou být nutné další vyšetření, jako je CT nebo MRI mozku, aby se vyloučila jiná onemocnění, která mohou způsobovat podobné příznaky,“ zpřesňuje MUDr. Pavla Janovská.

Podle některých pramenů se onemocnění týká až 10 % populace pod 65 let věku. Proto se jako prevence zejména uvádí udržení zdravé váhy, cvičení, omezená konzumace alkoholu, vyhýbání se kouření a především denní udržování aktivní mysli a trénování paměti.

 


PŘIJMEME: LÉKAŘ/KA NA NEUROLOGICKÉ ODDĚLENÍ:

PŘIHLÁSIT SE


 

Neurologické oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín zajišťuje diagnostickou, léčebnou a preventivní péči o nemocné s chorobami nervového a myoskeletálního systému. Součástí oddělení je lůžková část i specializované ambulance - protizáchvatová, neurovaskulární, ambulance pro léčbu bolestí hlavy, EEG laboratoř, EMG laboratoř a sonografická ambulance. Oddělení se specializuje na péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou včetně podání systémové trombolýzy, zajištění časné rehabilitace a logopedické terapie. V rámci EMG laboratoře zahajuje terapii spasticity s aplikací botulotoxinu do spastické končetiny u pacientů po cévní mozkové příhodě. Rovněž úzce spolupracuje s dalšími pracovišti tak, aby byla zajištěna návaznost péče o pacienta (zejména jde o neurochirurgickou ambulanci, onkologické oddělení, oddělení radiologie a zobrazovacích metod, interní a rehabilitační oddělení). Při bolestivých onemocněních páteře provádí speciální obstřiky včetně CT navigovaného obstřiku. Provádí také lumbální punkce.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: