Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

První robotická operace plic v Nemocnici AGEL Nový Jičín a. s.

27.9.2023

Chirurgové Nemocnice AGEL Nový Jičín a. s. neustále rozvíjejí potenciál a zdokonalují své znalosti v oblasti robotické chirurgie. Nyní začínají psát pomyslnou novou kapitolu, když uskutečnili první operaci plic pomocí nového dvoukonzolového robotického systému DaVinci XI. Událost se konala za přítomnosti předních odborníků z ČR, jako např. profesora MUDr. Miloslava Dudy, DrSc. či španělského proktora Dr. Carlose Martineze. Nový Jičín se tak stal teprve čtvrtým pracovištěm v České Republice a druhým v pořadí na Moravě, kde se tyto operace provádějí.

Robotický chirurgický systém DaVinci XI, který je považován za zlomový technologický pokrok v medicíně. Umožňuje totiž chirurgům provádět složité operace s větší přesností, flexibilitou a kontrolou, než je možné při tradičních chirurgických technikách.

Operace plic, kterou provedl tým Nemocnice AGEL Nový Jičín a. s., je první svého druhu v tomto zařízení. Dosud zde chirurgové prováděli operace v dolní polovině těla (kolorektální, gynekologické a urologické). Chirurgický zákrok byl proveden pod vedením primáře centrálních operačních sálů MUDr. Lukáše Adamčíka a jeho týmu. Jednalo se konkrétně o odstranění plicního laloku pro zhoubný nádor.

"Těší mne to a jsem hrdý i na kolegy, že jsme v naší nemocnici uskutečnili první robotickou operaci plic pomocí systému DaVinci XI," řekl MUDr. Adamčík. "Tato technologie nám umožňuje provádět složité zákroky s větší přesností a menšími riziky pro pacienta," dodává primář Adamčík.

U obdobných událostí není neobvyklá přítomnost lékařů z jiných zdravotnických zařízení. I první novojičínská robotická operace plic tak proběhla za přítomnosti vícero předních odborníků v oboru hrudní a robotické chirurgie.

Robotický chirurgický systém DaVinci XI, který je na trhu již několik let, se stal dalším vývojovým krokem v chirurgii. Jeho preciznost a flexibilita umožňuje chirurgům provádět složité zákroky, které by byly při tradičním chirurgickém přístupu mnohem náročnější a v některých případech i nerealizovatelné.

Průkopnická operace v nemocnici AGEL Nový Jičín a. s. je důkazem toho, že skupina AGEL je nejen v rámci českého zdravotnicví na špici technologického pokroku a že zde pacienti mají přístup k nejmodernější lékařské péči. Tato událost také potvrzuje, že robotická chirurgie je již neoddělitelnou součástí moderní medicíny, která přináší významné výhody pro pacienty i lékaře.

Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín a.s. je jedním ze dvou Komplexních onkologických center v Moravskoslezském kraji a zabývá se léčbou všech typů solidních nádorů i léčbou hematoonkologických onemocnění u dospělých. Pacientům je zde poskytována komplexní onkologická péče zahrnující kvalitní diagnostiku i léčbu klasickými chirurgickými přístupy, ale i minimálně invazivními (např. robotická chirurgie dvěma systémy DaVinci Xi). Součástí léčebných postupů je rovněž chemoterapie, hormonální léčba, biologická léčba (imunoterapie), zevní radioterapie, brachyterapie a intraoperační radioterapie, paliativní péče, léčba podpůrná a symptomatická, včetně léčby bolesti a dispenzarizace pacienta. V rámci klinických studií je využívána i léčba nově vyvíjenými léky.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: