Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Screening v Nemocnici AGEL Nový Jičín pomáhá zachytit nádory plic včas, zvyšuje tak šanci na přežití

5.10.2023

Dovolujeme si nabídnout Vám informaci o screeningovém programu v Nemocnici AGEL Nový Jičín, který pomáhá zachytit nádory plic. Program je určený lidem mezi 55 a 74 lety, kteří kouřili nebo kouří 20 let asi 20 cigaret denně, nebo deset let kolem 40 cigaret za den. Na program navazuje diagnostika a léčba ve specializovaných centrech (mezi která patří i to v Novém Jičíně), kde se o dalším postupu radí tým specialistů. Funkční týmy by měli tvořit plicní lékař, hrudní chirurg, radiodiagnostik, onkolog a radiační onkolog.

„Životní styl včetně toho, zda člověk kouří, jestli se hýbe a jak se stravuje, má na vznik nádorů a chronických plicních nemocí zásadní vliv,“ říká MUDr. Ľubomír Leškovský, primář plicního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. Vhodnou prevencí je proto správná životospráva a také preventivní prohlídky.

V Česku existuje 27 specializovaných radiologických pracovišť. Podle MUDr. Marka Velkoborského, primáře radiodiagnostického oddělení, přitom do velké míry záleží i na tom, kde je pacient léčen. V některých nemocnicích totiž nemají lékaři k dispozici nejnovější diagnostická zařízení a metody, což může vést ke zdržení při diagnostice nádorů. Nemocnice AGEL Nový Jičín disponuje dvěma CT přístroji a také modernizovanou variantou přístroje PET-CT, který výrazně pomáhá v diagnostice plicních nádorů. Tento diagnostický postup zpřesňuje stanovení pokročilosti onemocnění, pomáhá při objasňování nejasných rentgenových a CT nálezů a využívá se rovněž ke sledování léčebné odpovědi.

Kvalitní odběr je podle odborníků klíčový pro nastavení vhodné a včasné léčby rakoviny plic. Pokud je to možné, využívají lékaři pro odběr části nádorové tkáně bronchoskopii. Odebrání vzorku se podle lékařů může komplikovat ve chvíli, kdy se nádor nenachází v centrálních dýchacích cestách a zdravotnické zařízení nedisponuje potřebnou technikou.

„Pokud je nádor v centrálních dýchacích cestách, je to poměrně snadné, ale pokud je na okraji, musíme použít i rentgen a navigační systém, kterým disponujeme. Ale tak tomu není všude,“ dodává MUDr. Leškovský. V novojičínské nemocnici je však provádění CT navigovaných biopsií plicních ložisek, která nejsou přístupná bronchoskopicky, zcela běžný standardem.

Lékaři využívají pro léčbu rakoviny pokrokové metody. Platí, že v Nemocnici AGEL Nový Jičín o každém pacientovi vždy rozhoduje multidisciplinární indikační tým, který tvoří pneumolog, onkolog, hrudní chirurg a radiolog. U každého pacienta se na indikačním semináři stanoví optimální postup pro diagnostiku a následnou léčbu. „Například už letos u vybraných pacientů před tím, než podstoupí operaci, začneme s novým protokolem léčby. Pacientům aplikujeme kombinaci imunoterapie a chemoterapie. Studie totiž ukázaly, že až 24 procent pacientů se pak nádoru zcela zbaví – dojde k tzv. kompletní patologické odpovědi,“ říká MUDr. Jaromír Richter, primář oddělení radioterapie. Trendem ve specializovaných centrech je zapojování robotické chirurgie, která je pro pacienty nejšetrnější a přitom velmi radikální. V novojičínské nemocnici, která disponuje již dvěma robotickými systémy DaVinci, se do budoucna plánuje rozšířit spektrum výkonů i do oblasti hrudní chirurgie.

Z dosavadních dat za rok 2022 zaznamenali lékaři 70 nálezů určených k dalšímu vyšetření. V národním onkologickém registru je zaneseno 15 případů a více než polovina je v prvním stadiu, které je operovatelné. Preventivním vyšetřením zatím prošlo více jak 7000 rizikových lidí. Průměrně v Česku onemocní rakovinou plic každoročně zhruba 6600 lidí a téměř 5400 na ni zemře.

 


PŘIJMEME - LÉKAŘ/KA RADIAČNÍ NEBO KLINICKÁ ONKOLOGIE:

PŘIHLÁSIT SE


 

Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín je akreditovaným, špičkovým centrem vysoce specializované onkologické péče pro dospělé, které se zabývá prevencí a léčbou všech typů zhoubných nádorů, včetně hematoonkologických onemocnění. Poskytuje komplexní onkologickou péči zahrnující minimálně invazivní i klasické chirurgické přístupy, chemoterapii, hormonální léčbu, biologickou léčbu, imunoterapii, zevní radioterapii, brachyterapii a intraoperační radioterapii, paliativní péči, léčbu podpůrnou a symptomatickou, včetně léčby bolesti. Součástí péče je i sledování pacienta po léčbě. V rámci klinických studií je využívána také léčba nově vyvíjenými léky. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: