Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Léčebné plazmaferézy a mezioborová spolupráce přinášejí výhody pacientům v Nemocnici AGEL Nový Jičín

15.1.2024

Plazmaferéza je zásadní léčebná metoda používaná v mnoha medicínských oborech včetně neurologie. V Nemocnici AGEL Nový Jičín je tato procedura využívána k léčbě různých stavů, které ohrožují zdraví pacientů. Využívá se jak u pacientů s autoimunitními či systémovými onemocněními, tak i u zdravých dárců pro získání plazmy pro další zpracování. Specificky se provádí plazmaferézy v rámci mezioborové spolupráce v novojičínské nemocnici na oddělení ARO.

Plazmaferéza je mj. metoda, která umožňuje odstranění patologických látek z krve, jako jsou například protilátky, toxiny nebo metabolity, což může být u některých pacientů životně důležité. Tato metodika je v Novém Jičíně využívána v případech, kdy je to nezbytně nutné, a to především díky její jednoduchosti a efektivitě,“ uvádí MUDr. Peter Michalka, Ph.D. – primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Primář Peter Michalka poukazuje na význam plazmaferézy pro pacienty s akutními zhoršeními některých diagnóz, jako je myasthenia gravis (je autoimunitní onemocnění, které způsobuje narušení komunikace mezi nervy a svalovými vlákny ) nebo Guillain-Barrého syndrom (závažné autoimunitní onemocnění postihující periferní nervovou soustavu). Uvádí se rovněž, že plazmaferéza umožňuje efektivně zvládnout akutní období těchto onemocnění bez nutnosti použití analgosedace a napojení na umělou plicní ventilaci, což výrazně zlepšuje prognózu a kvalitu života pacientů.


Přijmeme – Lékař/ka Neurologie (zavoláme Vám):

PŘIHLÁSIT SE


Co se týče unikátnosti této služby, je potřeba zdůraznit, že i když je plazmaferéza známá a používaná po celém světě již desítky let, její aplikace přímo v Nemocnici AGEL Nový Jičín přináší pacientům významný benefit. Pacienti, kteří by jinak museli být převezeni do vzdálenějších zařízení, mohou nyní zůstat na místě, což je pro ně méně stresující a umožňuje rychlejší zahájení léčby. „Rovněž pro nás neurology to znamená výhodu v tom, že neztrácíme pacienta z dohledu a můžeme mu nabídnout komplexní péči,“ dodává MUDr. Vladimír Dobiaš, primář neurologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín, který zároveň oceňuje spolupráci s kolegy z oddělení ARO.

Nemocnice AGEL Nový Jičín i touto službou zdokonaluje komplexní úroveň péče o své pacienty s vizí uplatňování  nejnovějších trendů a poznatků v medicíně.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: