Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Zahraniční lékaři prošli školením ve specializovaném výukovém centru robotické kolorektální chirurgie v Nemocnici AGEL Nový Jičín

25.4.2024

Robotické operace tlustého střeva a konečníku za pomocí přístroje da Vinci® Xi trénoval tým chirurgů z onkologického centra v polském Kielu a také nově vznikající chirurgický robotický tým z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně v Komplexním onkologickém centru Nový Jičín, které provozuje Nemocnice AGEL Nový Jičín. Odborného školení se ujal proktor pro robotickou kolorektální chirurgii MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, který na robotickém přístroji da Vinci® Xi pravidelně školí chirurgické týmy z celé Evropy.

Propracovaný systém vzdělávání s evropským akreditačním statutem „Case observation center“ umožňuje školeným chirurgům vysoce efektivně získat znalosti i dovednosti robotické chirurgie. „Zahraniční kolegové se zúčastnili dvou operací, pro které museli mít dosaženu určitou úroveň technického zvládnutí samotného robotického systému i trénink chirurgových zručností na trenažéru. Během pobytu v našem Case observation center robotický tým v tréninku reálně sledoval skutečný operační postup u operace karcinomu konečníku a karcinomu vzestupného tračníku, doprovázený komentáři jednotlivých kroků. Jde o zcela unikátní edukační program, který značně urychluje proces osvojování chirurgických dovedností operatéra i jeho asistenta,“ popisuje MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, primář chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín a odborný garant pro obor chirurgie skupiny AGEL.

Chirurgické oddělení novojičínské nemocnice je tak již šestým rokem jedním z moderních evropských výukových center laparoskopické a robotické chirurgie. „Jsem velmi pyšný na to, že naše zařízení disponuje odborníky ve svém oboru a díky tomu i tímto evropským akreditačním statusem, což nám umožňuje vzdělávat evropské lékaře a díky modernímu vybavení i poskytovat kvalitnější lékařskou péči,“ pochvaluje si MUDr. Jakub Fejfar, LL.M., předseda představenstva Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Robotické operace se provádějí na dvoukonzolovém robotickém systému da Vinci® Xi. „Svým rozšířeným rozsahem čtyř pracovních ramen umožňuje po připojení k pacientovi operovat ve všech kvadrantech dutiny břišní. Operatér se stává v průběhu samotné robotické procedury čtyřrukým a ergonomie pracovních nástrojů s možností ohnutí koncové části, imitující ohýbání v lidském zápěstí, umožňuje konzolovému chirurgovi precizní operování s milimetrovou přesností,“ vysvětluje proktor školicího Centra MUDr. Matej Škrovina, Ph. D., FEARCS, a dodává, že tato moderní miniinvazivní chirurgická technika přináší výhody především pro pacienty.

Závěrečnou fází výuky bude opakovaná návštěva proktora novojičínského Centra na pracovišti nového robotického kolorektálního týmu v zahraničí. „Jakmile naši kolegové v zahraničí provedou deset samostatných operačních výkonů, pojedu na jejich pracoviště, kde během operace zhodnotím vývoj techniky u chirurga a poradím mu další triky a tipy,“ nastiňuje další postup edukace MUDr. Matej Škrovina, Ph. D., FEARCS, kterého miniinvazivní operační přístup provází od jeho chirurgických začátků v laparoskopické chirurgii v Nemocnici v Žilině až po roli samotného proktora robotické kolorektální chirurgie Komplexního onkologického centra Nový Jičín.

Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín je akreditovaným, špičkovým centrem vysoce specializované onkologické péče pro dospělé, které se zabývá prevencí a léčbou všech typů zhoubných nádorů, včetně hematoonkologických onemocnění. Poskytuje komplexní onkologickou péči zahrnující minimálně invazivní i klasické chirurgické přístupy, chemoterapii, hormonální léčbu, biologickou léčbu, imunoterapii, zevní radioterapii, brachyterapii a intraoperační radioterapii, paliativní péči, léčbu podpůrnou a symptomatickou, včetně léčby bolesti. Součástí péče je i sledování pacienta po léčbě. V rámci klinických studií je využívána také léčba nově vyvíjenými léky.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: