Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín má jedny z nejlépe vybavených operačních sálů ve střední a východní Evropě

18.9.2014

Nemocnice Nový Jičín, která původně patřila do sítě krajských nemocnic a od roku 2012 je členem skupiny AGEL, dokončila náročnou rekonstrukci centrálních operačních sálů a anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Nové pracoviště bylo dnes slavnostně otevřeno. Investice do stavebních úprav a nákupu přístrojového vybavení přišla nemocnici na více než 200 miliónů korun. Zdravotnický personál a pacienti tak mají k dispozici unikátní pracoviště, které svou výbavou a komplexní technikou zaměřenou na chirurgickou léčbu onkologicky nemocných patří ke špičce nejen v rámci České republiky, ale i ve střední a východní Evropě. Díky rekonstrukci došlo rovněž k navýšení kapacity o jeden další sál. Lékaři tak budou moci ročně odoperovat zhruba o 250 až 300 onkologických pacientů více.

Místo dosavadních tří disponuje nyní oddělení centrálních operačních sálů čtyřmi sály, čímž bude možné navýšit celkový počet operačních zákroků zhruba o 25 procent ročně. „Věřím, že investici, kterou jsme do nových operačních sálů a oddělení ARO vložili, ocení nejen pacienti z okolí Nového Jičína, ale i lidé ze vzdálenějších regionů Moravy i Čech, kteří k nám na léčbu dojíždějí,“ uvedl ředitel Nemocnice Nový Jičín MUDr. Karel Dostalík s tím, že rekonstrukcí operačních sálů společnost AGEL dostála svých závazků vůči Moravskoslezskému kraji, od kterého si budovu nemocnice od roku 2012 dlouhodobě pronajímá. Přestavba probíhala od ledna letošního roku a ani během rekonstrukce se nepřestalo operovat. Operativa byla v maximální možné míře přesunuta na nedotčené operační sály ostatních oborů – urologie, gynekologie a ORL.

Zrekonstruované pracoviště centrálních operačních sálů disponuje unikátní systémem OR1, jediným v České republice, díky kterému je možné směřovat vstupy z jednotlivých zařízení, jako jsou například endoskopické kamery, ultrazvuky či operační robot, na libovolný monitor uvnitř sálu. „Díky unikátnímu způsobu zobrazení je ovládání pro personál snadné, přesné a komfortní,“ vysvětlil MUDr. Karel Dostalík s tím, že součástí systému OR1 jsou také operační stoly a operační svítidla. Nové stoly se vyznačují vysokou nosností až do 450kg a zajišťují tak vysokou bezpečnost i pro obézní pacienty.

Nové endoskopické sestavy nejvyšší kvality jsou vybaveny systémem SPIES, který zajišťuje detailní zobrazení. Robotický systém DaVinci zase umožní nejnáročnější endoskopické chirurgické, gynekologické a urologické výkony. Pracoviště, jako jediné v České republice a východní Evropě, splňuje logistické a technické zabezpečení onkologicko-chirurgických výkonů s požadavkem na intraoperační radioterapii. „Z investice tak budou profitovat především pacienti, kterým bude k dispozici nejmodernější vybavení, které současná medicína nabízí, a jejichž počet bude možné díky zvýšené kapacitě ještě navýšit, respektive zkrátit čekací doby na život zachraňující operace,“ doplnil ředitel nemocnice.

Moderními přístroji bylo vybaveno rovněž oddělení ARO. Zde byl instalován monitorovací systém CARESCAPE B650, který patří mezi nejmodernější svého druhu v celé Evropě. „Monitorovací systém je určen pro sledování životních funkcí pacientů a mimo jiné je například vybaven jiné technologií pro měření metabolických parametrů, která usnadňuje správné dávkování výživy u dlouhodobě ventilovaných pacientů,“ řekl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení MUDr. Petr Uhlig s tím, že za pozornost stojí také nový EKG přístroj, který umožňuje přímé ukládání změřeného EKG do centrální databáze, a to dokonce bez nutnosti archivace klasického papírového záznamu. Takový EKG záznam pak mají lékaři v případě potřeby okamžitě k dispozici. Pro potřeby resuscitace jsou sály a oddělení ARO doplněny o bifázické defibrilátory a monitory, jejichž ovládání je velmi intuitivní a rychlé. Defibrilátor používá bifázickou křivku výboje, která je šetrnější a přístroj je použitelný pro všechny věkové kategorie pacientů. Komfort pacientů na ARO oddělení zajišťují nová resuscitační lůžka, která zajistí špičkovou péči o pacienty v kritickém stavu a zároveň usnadní díky snadné manipulaci ošetřujícímu personálu jejich náročnou práci.

Součástí rekonstrukce byly i práce na oddělení centrální sterilizace, kam byl pořízen nový parní sterilizátor a prokládací mycí a desinfekční automaty. Celkové náklady na nové technologie a přístrojové vybavení se tak vyšplhaly na zhruba 60 miliónů korun.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: