Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

V Nemocnici Nový Jičín sklidili první med

5.8.2015

Více jak 20 kilogramů včelího medu sklidila Nemocnice Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL. Nemocnice loni ve svém areálu vybudovala dva včelí úly a dnes poprvé ve své historii sklidila čerstvý přírodní med.

Ačkoliv se průměrná sklizeň z jednoho včelstva může pohybovat až okolo 30 kilogramů, úroda medu v areálu novojičínské nemocnice je nižší. Včelám bohužel nepřála zima a jedno včelstvo během roku uhynulo. „Není to nic nezvyklého, malé úbytky jsou u včelstev přirozené. Tím, že v nemocnici máme pouze dva úly a úmrtí jednoho včelstva hned sníží naši úspěšnost na polovinu, to může působit jako neúspěch. Ale vzhledem k tomu, jak v našem regionu řádil včelí mor a varroáza a naše včely zůstaly nemocemi nezasaženy, jsme i s naší malou úrodou spokojeni,“ vysvětlil vedoucí oddělení léčebné výživy a dlouholetý včelař Tomáš Staněk a doplnil, že včely navíc musely vystavět téměř celé nové dílo. „Uvádí se, že na jeden kilogram vosku, který musí včela vyrobit na stavbu nového díla, je třeba tří až 10 kilogramů medu, a i o to se nám tedy snížil výnos,“ dodal včelař Tomáš Staněk s tím, že med bude postupně stočen do sklenic a nemocnice jej letos využije, vzhledem k získanému množství, jako netradiční dárkovou pozornost.

Ačkoliv snůškou letošní včelařská sezona skončila, pro Tomáše Staňka jako včelaře přicházejí další povinnosti spojené se sezónou nadcházející. Nyní je třeba připravovat včelky na zimu. „Včelstva musíme ošetřit kyselinou mravenčí, abychom omezili co nejvíce nebezpečí varroázy, což je nemoc způsobující úhyn včel. Musíme také včelám doplnit zásoby na zimu, takže jim budeme podávat cukerný roztok," sdělil Staněk, který byl i otcem myšlenky zřídit včelí úly v nemocnici. Jak vysvětlil, dostatečné zásoby jsou důležité, protože včely už začínají chovat plod, ze kterého se vylíhnou dlouhověké včely. Ty pak přezimují a právě na nich bude záležet, jaká budou včelstva v příštím roce.

Do prázdného úlu, který uplynulou sezónu nepřežil, už koncem června Tomáš Staněk usadil oddělek, který si z otevřeného plodu sám vychoval matku. „V současné době matka klade na třech rámcích a naší snahou je podpořit její kladení medocukrovým těstem, aby do příchodu podzimu bylo včelstvo v plné síle a mohlo z většího úspěchu přečkat zimu,“ uvedl Tomáš Staněk.

Úly jsou v areálu nemocnice umístěny v bezpečné vzdálenosti od lůžkových a ambulantních částí nemocnice. Lidé tak nemusejí mít obavy ze žihadla nebo z útoku rojem. Nejrizikovější je zhruba pět metrů okolo včelína, ve větší vzdálenosti se včely rozptýlí. Proto jsou úly oplocené, a to ještě ve větší vzdálenosti než je doporučovaných pět metrů. Nikdo tak nemá šanci se k nim dostat. Riziko žihadla je v areálu úplně stejné jako kdekoliv jinde v otevřených prostorech, například v parku.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: