Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Speciální protetiku na míru využilo v Nemocnici Nový Jičín během prvního roku několik desítek dětí i dospělých

15.6.2016

Speciální pomůcky vyrobené na míru dle individuálních potřeb si mohou nejen dospělí ale i děti nechat vyrobit v Nemocnici Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL. Během prvního roku, kdy nemocnice možnost spolupráce s odborným protetikem nabízí, využily jeho služeb již desítky pacientů, přičemž řada zájemců přijíždí i ze vzdálenějších míst v kraji. Nemocnice Nový Jičín totiž jako jedna z mála v kraji zprostředkovává protetiku vytvářenou na míru i pacientům se zcela specifickými potřebami a obtížemi.

Na rehabilitační oddělení nemocnice ambulantně docházejí děti s většími či menšími poruchami pohybového aparátu, s narušeným psychomotorickým vývojem, mentálním postižením nebo vrozenými vadami, ale také dospělí pacienti se širokým spektrem diagnóz, využívající péči protetika.

„Protetické pomůcky těmto lidem pomáhají jednak při rehabilitaci, k usnadnění cvičení a zefektivnění fyzioterapeutické péče, ale také v běžném životě. Mnohdy pouze díky těmto pomůckám mohou být pacienti do jisté míry soběstační,“ vysvětluje Mgr. Eva Kopecká, vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice Nový Jičín. Protetik přitom dovede na míru vyrobit například ortézu, korzet, popruhy pro korekci držení těla, ale třeba i zcela unikátní pomůcku, která není běžně v nabídce.

„Máme zde například chlapce s genetickou poruchou, v důsledku které mu jedna polovina těla roste pomaleji, než druhá. Z počátku jsme malý deficit korigovali podpatěnkami, později podrazem boty. Deficit ale stále rostl a současná řešení již nevyhovovala. Náš protetik proto pro chlapce vyrobil unikátní chodidlo, které vsune do speciální boty a vyřeší tím tělesnou disproporci i eliminuje druhotné změny v rámci pohybového aparátu,“ popisuje Mgr. Eva Kopecká s tím, že externí protetik Libor Cypris, DiS., se kterým nemocnice spolupracuje, je také fyzioterapeutem, díky čemuž dobře rozumí problematice a dovede vyrobit pomůcku pro dítě i s komplikovaným problémem pohybového aparátu. Výroba pomůcek je navíc ve většině případů zcela či z velké většiny hrazena pojišťovnou, takže je tato služba dostupná všem.

Spolupráce s odborným externím protetikem probíhá prostřednictvím primáře rehabilitačního oddělení Nemocnice Nový Jičín MUDr. René Venose a fyzioterapeutů. Specialista na protetiku přijíždí do Nemocnice Nový Jičín každý měsíc, přičemž s pacienty, pro které pomůcky vyrábí, vždy konzultuje jejich zdravotní stav a samozřejmě také měří jejich tělesné proporce. Výroba pomůcek pak trvá řádově týdny.

„Jakmile jsou protetické pomůcky hotovy, přiveze je protetik vždy sem k nám na rehabilitační oddělení, kde naši fyzioterapeuti své pacienty učí, jak s pomůckami správně pracovat, jak si je nasazovat i kdy je používat,“ uzavírá Kopecká.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: