Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocniční včely v Novém Jičíně nasbíraly téměř 50 kilogramů medu

28.7.2016

V Nemocnici Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL, nejsou pracovití pouze zdravotníci, ale rovněž včely. Od roku 2014 se v areálu nemocnice nacházejí dva včelí úly, z jejichž útrob byla dnes sklizena letošní medová úroda. Nemocniční včelstva se mohou pochlubit úspěšnou sezónou a celkovým výnosem téměř 50 kilogramů přírodního medu.

„Podařilo se nám získat všechna potřebná povolení, abychom med mohli využít také v nemocniční kuchyni a nabídnout jej našim pacientům. A tak snad již brzy například snídaňovou nabídku zpestří medo-máslo či jiná medová pochoutka,“ prozrazuje vedoucí oddělení léčebné výživy a dlouholetý včelař Tomáš Staněk budoucí využití letošní medové sklizně.

Chov včel v nemocničním areálu se setkává s pozitivními ohlasy jak zaměstnanců, tak pacientů. Nemocnice se i proto rozhodla chov rozšířit a v letošním roce přikoupila ještě jeden úl. „Z něj samozřejmě ještě nemůžeme sklízet, ale v příští roce by mohlo být medu zase o něco více,“ uvedl Tomáš Staněk s tím, že v příštím roce by mohly být úly celkem čtyři.

Ačkoliv snůškou letošní včelařská sezona skončila, pro Tomáše Staňka jako včelaře přicházejí další povinnosti spojené se sezónou nadcházející. Nyní je třeba připravovat včely na zimu. „Včelstva musíme ošetřit kyselinou mravenčí, abychom omezili co nejvíce nebezpečí varroázy, což je nemoc způsobující úhyn včel. Musíme také včelám doplnit zásoby na zimu, takže jim budeme podávat cukerný roztok," sdělil Staněk, který byl před dvěma lety otcem myšlenky zřídit včelí úly v nemocnici.

Úly jsou v areálu nemocnice umístěny v bezpečné vzdálenosti od lůžkových a ambulantních částí nemocnice. Lidé tak nemusejí mít obavy ze žihadla nebo z útoku rojem. Nejrizikovější je zhruba pět metrů okolo včelína, ve větší vzdálenosti se včely rozptýlí. Proto jsou úly oplocené, a to ještě ve větší vzdálenosti než je doporučovaných pět metrů. Nikdo tak nemá šanci se k nim dostat. Riziko žihadla je v areálu úplně stejné jako kdekoliv jinde v otevřených prostorech, například v parku.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: