Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

V Nemocnici Nový Jičín i ve Vítkově léčí nově inkontinenci pomocí aktivace hlubokého stabilizačního systému páteře

18.10.2016

Pacienti trpící inkontinencí se mohou v Nemocnici Nový Jičín, včetně jejího pracoviště ve Vítkově, zbavit svých nepříjemných obtíží pomocí individuálního cvičení zaměřeného na aktivaci hlubokého stabilizačního systému a posílení pánevního dna. Fyzioterapeuti prošli speciálním školením konceptu propojujícího aktivaci svalů trupu a páteře spolu s posílením pánevního dna.

Nový koncept by měl pomoci především při individuálních terapiích u pacientů s dysfunkcí pánevního dna či inkontinencí. „Tento koncept není přímo metodikou, ale spíše komplexním pohledem na obtíže spojené s inkontinencí, její příčiny a možnosti řešení. Do cvičení zařazujeme cvičební prvky vycházející z různých fyzioterapeutických metodik především s využitím vývojové kineziologie, popřípadě i používání různých pomůcek. Podstatná je aktivace hlubokého stabilizačního systému páteře a propojení s funkcí pánevního dna, a to způsobem, který je pro daného jedince nejvhodnější,“ shrnuje Mgr. Eva Kopecká, vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice Nový Jičín.

Novinku do individuálních rehabilitací zařadily Nemocnice Nový Jičín a Nemocnice Vítkov na základě školení Mgr. Petra Bitnara, který je uznávaným fyzioterapeutem i vysokoškolským pedagogem na 2. Lékařské fakultě Fakultní nemocnice v Motole. Jeho kurz „Hluboký systém stabilizace páteře“ absolvovaly celkem tři fyzioterapeutky z Nemocnice Nový Jičín a dvě fyzioterapeutky z Nemocnice Vítkov a nové poznatky nyní aktivně uvádějí do praxe.

„Na kurzu jsme se dozvěděly o možnostech provázanosti hlubokého stabilizačního systému páteře s inkontinencí a také o možnostech terapie, které mohou u pacientů od obtíží efektivně pomoci či je alespoň zmírnit. Ne pro každého je tento přístup vhodný, na druhou stranu ale dovede mnohdy pomoci lidem, u kterých jiné metodiky nezabíraly,“ říká Eva Kopecká s tím, že tento přístup může nabídnout pomoc při řešení funkční inkontinenci moči i stolice.

Přístup je nyní v nemocnicích v Novém Jičíně a ve Vítkově zařazován do běžných rehabilitačních hodin předepsaných specialistou, a to vždy podle individuální diagnózy a potřeb pacienta. Cviky si přitom pacienti trénují při samotné rehabilitaci, ale nutná je i domácí autoterapie, bez které je tento přístup neefektivní. „Posilování pánevního dna je běh na delší trať, který vyžaduje vytrvalost. Pacienty proto vedeme k intenzivnímu cvičení v domácím prostředí s tím, že správnost provádění cviků na společné rehabilitaci vždy kontrolujeme a korigujeme,“ uzavírá Eva Kopecká.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: