Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Maminky z Novojičínska si mohou v nemocnici půjčit monitory dechu pro novorozence

8.3.2017

Rodiče novorozenců a kojenců z Novojičínska si nově nemusí kupovat dětské monitory dechu, ale mohou si je za poplatek zapůjčit. Službu půjčovny monitorů nově zařadila do své nabídky Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL, a to ve spolupráci s Nadací Křižovatka. Monitory dechu jsou přitom v současnosti jedinou účinnou prevencí úmrtí v souvislosti s poruchou dýchání kojenců, které potká každoročně okolo čtyřiceti dětí v Česku.

„Monitory dechu sledují dechovou aktivitu novorozenců a kojenců a v případě zástavy dechu na tuto skutečnost upozorní hlasitým alarmem. Dítěti je tak možno včas poskytnout první pomoc a snížit výskyt syndromu náhlého úmrtí zejména u rizikových skupin dětí,“ říká Dana Babelová, staniční sestra dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín s tím, že nejvíce ohroženy jsou děti předčasně narozené.

Monitory dechu mají podobu podložek, které se umisťují pod matraci kojence. Jejich užití je přitom vhodné u dětí od narození do šesti až dvanácti měsíců života, a to bez ohledu na jejich zdravotní stav. „Dechové selhání u dětí do jednoho roku může přijít i zcela nečekaně, bez výskytu předchozích obtíží. Monitor přitom na jakoukoliv větší odchylku od dýchání upozorní do dvaceti vteřin, tedy dostatečně rychle na to, aby dechová prodleva nezanechala na dítěti vážné následky. Často navíc může už jen samotný alarm dítě probrat a jeho dechovou aktivitu obnovit,“ popisuje Dana Babelová.

Cena nového monitoru dechu je okolo 3500 korun, v Nemocnici Nový Jičín si jej ale díky spolupráci s Nadací Křižovatka mohou rodiče za 900 korun zapůjčit, a to na šest měsíců. Momentálně jich má Nemocnice Nový Jičín k dispozici deset, v případě zájmu ale může jejich počet navýšit.

„Zapůjčení monitoru nabízíme všem zájemcům, bez ohledu na to, zda maminky rodily v naší nemocnici, nebo ne,“ uzavírá Dana Babelová s tím, že půlroční výpůjční dobu lze dle zájmu i prodloužit. 

 

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: