Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nové kojicí polštáře v porodnici Nemocnice Nový Jičín usnadní maminkám kojení novorozenců

16.3.2017

Úspěšné kojení v prvních dnech po porodu výrazně ovlivňuje psychickou pohodu novorozených dětí, stejně jako psychiku i zdraví novopečených maminek. Aby kojení po porodu bylo co nejjednodušší, nakoupilo nově dětské a novorozenecké oddělení Nemocnice Nový Jičín pro maminky čtveřici nových kojicích polštářů, které umožňují pohodlné kojení v různých polohách, a to dokonce i při kojení dvojčat.

Kojení obecně je výhodné pro matku i dítě. Mateřské mléko obsahuje všechny pro dítě potřebné látky a navíc se díky kojení vyplavují do těla matky potřebné hormony, které přispívají k její psychické pohodě. Zejména v prvních dnech po porodu, kdy se tělo maminek zotavuje z náročného procesu porodu, však může být delší kojení v jedné statické poloze náročné a nepříjemné. Právě kojicí polštáře však mohou pomoci tento problém vyřešit. „Kojící polštáře lze využívat v různých polohách v sedě i v leže, přičemž maminka nemusí dítě držet v náručí, ale jednoduše jej položí do ergonomického polštáře, který dítě podepře,“ vysvětluje MUDr. Eva Opletalová, lékařka novorozeneckého a dětského oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Největší výhody přitom přináší kojicí polštáře maminkám po císařském řezu či při kojení dvojčat. V případě kojení po císařském řezu používání kojicího polštáře pomáhá snižovat tlak na břicho a jizvu, což je téměř nezbytnou podmínkou kojení v těchto případech. „Velkou výhodou je pak polštář při kojení dvojčat, které lze s jeho pomocí snadno kojit současně, v různých polohách. Kojenci mohou ležet s nožkami do kříže směrem do maminčina klína, nebo naopak hlavičkami k sobě, v boční, takzvané fotbalové poloze, nebo jedno tak a druhé naopak,“ popisuje staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín Dana Babelová s tím, že ke kojení dvojčat je zapotřebí polštář speciální, který na oddělení rovněž mají k dispozici.

Úlevu ale nabízejí kojicí polštáře jednoznačně všem novopečeným maminkám, kterým díky ergonomickým polštářům odpadá nutnost dlouhého držení novorozenců. Mimo to anatomický tvar pohodlně obepne a zpevní trup maminky, zatímco podpěrka zad napomáhá předcházet bolesti zad i šíje.

„Pro naše maminky jsme při výběru kojicích polštářů chtěli jen to nejlepší, proto jsme volili americkou značku My Best Friend, která je doporučována řadou laktačních poradkyň včetně mezinárodní organizace La Leche League, jejich polštáře jsou patentované a mnohonásobně oceněné. Tyto ergonomické polštáře jsou vyplněny molitanovou pěnou, která spolehlivě drží tvar a je vhodná i pro nezkušené maminky,“ vysvětluje MUDr. Eva Opletalová a dodává, že kojicí polštáře v Nemocnici Nový Jičín aktuálně využít všechny zájemkyně zdarma.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: