Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín otevřela novou speciální poradnu pro pacienty s kardiostimulátorem

17.7.2017

S kardiostimulátorem dnes chodí po ulicích desítky tisíc Čechů. Každoročně se v České republice provede více než 6 tisíc implantací trvalého kardiostimulátoru, který řeší problém s pomalým srdečním rytmem. Díky kardiostimulátoru pak mohou tito lidé prožívat plnohodnotný život, ovšem pod pravidelným lékařským dohledem. Ten pacientům z Novojičínska nově zajišťuje specializovaná poradna Nemocnice Nový Jičín, která je uzpůsobená na míru pacientům s kardiostimulátorem a jejich potřebám.

Mezi nejčastější důvody k implantaci trvalého kardiostimulátoru patří zpomalení srdeční frekvence, kdy puls klesá pod hodnotu 40 tepů za minutu. V těchto případech je pacientům pod kůži při chirurgickém zákroku implantován malý přístroj napojený na podklíčkovou žílu. Žílou je pak vedena elektroda do srdeční komory či síně, kde v případě slabé činnosti srdce stimuluje jeho činnost.

„S implantovaným kardiostimulátorem může pacient prožívat plnohodnotný život. Většinou je schopen dělat téměř vše, co dělal před implantací. Vhodné je ale vyhýbat se kontaktním sportům, u kterých by mohlo dojít k přímému zásahu kardiostimulátoru, neprovozovat střelbu, pokud se puška opírá o rameno, kde je implantován kardiostimulátor a nedoporučuje se používat obloukovou svářečku. Při rehabilitaci pak pacienti nemohou podstupovat magnetoterapii či iontoforézu a nemohou vstupovat do prostor, kde se vytváří silné elektromagnetické pole,“ vyjmenovává MUDr. Daniel Matouš, lékař poradny pro pacienty s kardiostimulátorem Nemocnice Nový Jičín.

Zároveň pak musí každý pacient s kardiostimulátorem absolvovat i pravidelné kontroly nejen svého zdravotního stavu, ale také technického stavu kardiostimulátoru a především jeho baterie.

„Stav baterie se kontroluje při každé kontrole, a to pomocí programéru. Obecně je životnost baterie kardiostimulátoru okolo šesti let. Pokud nám programér ohlásí blížící se vybití baterie, je potřeba ji vyměnit. Vzhledem k tomu, že je baterie pevně zalita v kardiostimulátoru, musí se vyměnit vždy celý přístroj. Tento výkon, reimplantace kardiostimulátoru, je však již daleko jednodušší než prvotní implantace. Elektrody totiž zůstávají a vyměňuje se pouze samotný přístroj,“ vysvětluje MUDr. Matouš.

Nová poradna pro pacienty s kardiostimulátorem aktuálně funguje v Nemocnici jednou týdně, a to ve čtvrtky dopoledne. Zdejší zdravotníci přitom pacientům nabízejí především pooperační kontroly po implantaci kardiostimulátoru, konzultace a pravidelné kontroly kardiostimulátorů, které jsou v rámci ochrany zdraví pacientů nezbytné. „Na Novojičínsku evidujeme desítky pacientů s kardiostimulátory, kteří doteď museli na pravidelné kontroly dojíždět do desítky kilometrů vzdálených měst. Věřím, že služby nové poradny uvítají,“ uzavírá MUDr. Daniel Matouš s tím, že zájemci o péči v nové poradně pro pacienty s kardiostimulátorem se mohou objednávat na telefonním čísle 601 157 625. Žádanka není potřeba, ale je vhodné si s sebou přinést protokol z poslední kontroly a identifikační průkazku kardiostimulátoru.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: