Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Lékař Nemocnice Nový Jičín varuje: Mokré plavky a prochlazení v létě ohrožují močové cesty nejvíce

14.8.2017

Koupání, krátké sukně a skromné sandálky neodmyslitelně patří k létu. Zdánlivě příjemné aspekty prázdninových měsíců představují ale velké riziko pro močové cesty, které jsou kvůli nim ohroženy prochlazením, infekcí a v případě zanedbání i zánětem ledvin s nutnou hospitalizací. V tom nejhorším případě se bakterie způsobující zánět ledvin může dostat i do krevního oběhu a způsobit tak celkový zánět organismu, který ohrožuje na životě i jinak zdravého jedince.

„Infekce močových cest jsou po zánětech dýchacích cest druhou nejčastější lokalizací bakteriálních infekcí. Až polovina žen během svého života onemocní alespoň jedenkrát infekcí močových cest, přičemž v létě vzhledem k výše uvedeným faktům riziko onemocnění výrazně stoupá,“ varuje MUDr. Jakub Fejfar z urologického oddělení Nemocnice Nový Jičín, které i v letošním létě zaznamenalo nárůst počtu pacientek s infekcemi močových cest.

Právě ženy jsou přitom ohroženy mnohonásobně více, a to z důvodu stavby těla. Ženy mají, oproti mužům, kratší močovou trubice, která je lokalizovaná v blízkosti gynekologických cest a také blízko konečníku. To vše usnadňuje vstup bakterií do močového traktu. K případné infekci močových cest mohou rovněž napomáhat celkové faktory jako stres, oslabení imunitního systému a prochlazení. I v létě je proto vhodné dbát na dostatečné oblečení a také nezůstávat déle v mokrých plavkách, které prochlazení snadno způsobí.

Projevy zánětu močových cest jsou pak poměrně výrazné a obvykle velmi nepříjemné. „Při zánětu močových cest se typicky objevuje nepříjemné pálení či řezání při močení, pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře, močení po malých dávkách, časté nucení na močení a bolesti v podbřišku. Moč může být zkalená, zapáchající a mnohdy i s příměsí krve. Při výraznějším průběhu se může vyskytovat i mírně zvýšená teplota a celková únava,“ popisuje MUDr. Fejfar.

Při výraznějším průběhu je vždy nutná léčba odborníkem, který kromě zvýšeného pitného a klidového režimu předepíše antibiotika, nebo chemoterapeutika močových cest. „Ty se nasazují naslepo podle očekávaného účinku na nejčastěji se vyskytující bakterie v dané oblasti. Podle výsledků kultivace moči se pak léčba může cíleně upravit. Léčba obvykle trvá mezi třemi až sedmi dny,“ dodává MUDr. Jakub Fejfar s tím, že pokud vás ale už zánět močových cest jednou postihne, jste následně náchylnější k opakování infekce. Vhodné je proto dodržovat preventivní opatření jako je dostatečný pitný režim, příjem vitamínů, dodržování intimní hygieny a pravidelné užívání preparátů na bázi brusinek či Manózy spolu s prevencí prochlazení.

Největší chybou je pak podcenění léčby nebo nedoléčení zánětu. „Pokud nebude infekce močových cest řádně zaléčena, dotyčný riskuje vzestup infekce do horních močových cest a postižení ledvin akutním zánětem, což je jeden ze stavů vyžadujících hospitalizaci a intenzivní antibiotickou léčbu. Bakterie způsobující zánět se mohou v takovém případě dostat do krevního oběhu a způsobit tak celkový zánět organismu neboli sepsi. Toto už je život ohrožující komplikace, která může na životě ohrozit i jinak zdravého jedince. Mimo to hrozí při neléčeném zánětu močových cest i vznik chronického zánětu, kdy se příznaky projevují dlouhodobě a jejich léčba je již daleko složitější,“ varuje MUDr. Fejfar.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: