Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Novorozencům v Nemocnici Nový Jičín zpříjemňují první dny života háčkované chobotničky

26.9.2017

Pro laika možná obyčejná hračka, pro odborníky v oblasti porodnictví velký pomocník. Řeč je o háčkovaných chobotničkách, které podle zjištění zdravotníků pozitivně ovlivňují zdravotní stav zejména nedonošených dětí. Své o tom ví i zdravotníci Nemocnice Nový Jičín, která patří do skupiny AGEL, kde předčasně narozeným dětem chobotničky také poskytují. Právě hračky ve tvaru chobotničky s chapadly jsou přitom podle nich pro dítě maximálně uklidňující.

„Myšlenka chobotniček pro nedonošené děti přišla z Dánska, kde vědci zjistili, že předčasně narozené děti objímající chobotnice mají pravidelný tep, lépe dýchají a mají vyšší hladinu kyslíku v krvi. Hebkost hračky totiž údajně připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Dítě se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí,“ vysvětluje Dana Babelová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín s tím, že pozitivní vliv chobotniček je pozorován jak u novorozenců zcela zdravých, tak především u nedonošených.

Chobotničky pro předčasně narozená miminka přitom ze své iniciativy i vlastních zdrojů háčkuje jedna ze sestřiček novorozeneckého oddělení Bc. Kateřina Bartoňová, která je momentálně na mateřské dovolené. S ohledem na vysokou poptávku by se jí však hodil jak materiál, tak i pomocná ruka. „Velmi oceníme dary v podobě bavlny, která by mohla posloužit na výrobu chobotniček pro novorozence, a samozřejmě se stejným nadšením přivítáme i kohokoliv, kdo by byl ochoten pro děti z našeho oddělení chobotničky uháčkovat,“ říká Dana Babelová s tím, že materiál mohou zájemci nosit přímo na novorozenecké oddělení Nemocnice Nový Jičín každý všední den mezi 8. a 16. hodinou.

Zájemci, kteří jsou ochotni chobotničky i uháčkovat, pak mohou přicházet s již hotovými výrobky kdykoliv dle telefonické domluvy. Ideální chobotnička by přitom měla být vyrobena ze stoprocentní bavlny, její chapadly by neměla být delší než 22 centimetrů a neměla by být ozdobena žádnými knoflíky ani jinými aplikacemi. Přesný návod k výrobě lze najít například na stránkách organizace Nedoklubko.

Chobotničky na novorozeneckém oddělení Nemocnice Nový Jičín aktuálně slouží jak během hospitalizace, tak i později po příchodu domů všem dětem, které se narodily předčasně. Po dobu hospitalizace navíc oddělení nabízí těmto předčasně narozeným dětem k zapůjčení i ručně šité čepičky, které vyrábí jedna ze sestřiček novorozeneckého oddělení Bc. Kristýna Burgárová. Čepičky jsou vyrobené z fleecu či bavlny a rozměrově odpovídají potřebám novorozených dětí. „Kolegyním patří za jejich aktivitu a iniciativu velký dík. Je skvělé pracovat s lidmi, kteří jsou pro svou práci tolik nadšení a dávají do ní kus sebe,“ uzavírá Dana Babelová.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: