Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Gastroenterologové Nemocnice Nový Jičín získali moderní přístroj

22.11.2017

Nový moderní přístroj zakoupila Nemocnice Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL, na své gastroenterologické oddělení. Nová endoskopická věž, jenž disponuje špičkovým procesorem a koloskopem, bude využita k vyšetřování tlustého střeva a konečníku a výrazně zkrátí čekací lhůty. Investice do moderní sestavy přesáhla dva milióny korun.

Dosud měla novojičínská nemocnice dva endoskopické sály. Díky nové investici nyní využívá třetí sál s novou moderní sestavou. „Díky této investici se nám výrazně zkrátí objednací doba z více než dvou měsíců na zhruba jeden měsíc, čímž se zvýší komfort našich pacientů. Díky svým technickým parametrům nám přístroj pomůže nejen zrychlit, ale i zpřesnit diagnostický proces u pacientů,“ říká MUDr. Martin Merenda, vedoucí lékař gastroenterologického oddělení, na kterém se ročně provede zhruba 2000 koloskopií.

Nový koloskop má kvalitní moderní zobrazení s vysokým rozlišením, které dovoluje lékaři důsledně a velmi podrobně prohlédnout sliznice těchto orgánů. Velkou výhodou, kterou ocení zejména vyšetřované osoby, je možnost plnit střevo místo vzduchu, oxidem uhličitým, který se rychle ze střeva vstřebává a je tak pacientem lépe tolerován. „Nový systém umožňuje také pořizování obrazové dokumentace a archivaci záznamů ve vysokém rozlišení,“ uvedl MUDr. Merenda.

Koloskopie je vyšetřovací procedura, která lékaři umožní podívat se do střev pacienta a diagnostikovat tak například střevní záněty, polypy nebo nádorová onemocnění. Metoda umožňuje rovněž ihned odstranit podezřelé výrůstky (takzvané polypy nebo i menší nádory ve střevě), pacient se tak vyhne klasické operaci, která je pro organismus větší zátěží.

„Ačkoliv jsou nádory tlustého střeva a konečníku velmi dobře léčitelné, mnoho lidí přichází k lékařům pozdě, v pokročilých stádiích nemoci, kdy je šance na vyléčení velmi nízká. Přitom rakovinu tlustého střeva a konečníku podchycenou v začátcích onemocnění je možné v 90 procentech vyléčit,“ vysvětluje gastroenterolog novojičínské nemocnice. Časná stadia onemocnění jsou podle něj ale zpravidla bezpříznaková a jedinou možností jak je včas odhalit je preventivní koloskopie. „Odstraněním polypů během preventivní koloskopie lze vzniku rakoviny v tlustém střevě a konečníku zabránit,“ doplnil lékař.

Na preventivní koloskopické vyšetření mají zdarma nárok všichni lidé, kteří dosáhli věkové hranice 55 let, a také ti, jejichž test stolice na skryté (okultní) krvácení prováděný každoročně od věku 50 let praktickými lékaři, byl pozitivní. Ještě dříve se mohou nechat koloskopicky vyšetřit příbuzní I. stupně, tedy rodiče, sourozenci či děti pacientů, kteří kolorektální karcinom mají či v minulosti měli a hrozí jim tedy zvýšené riziko.

„Koloskopické vyšetření není příjemné, ale zpravidla nebývá příliš bolestivé. Vyšetřovací ohebný tubus s optikou se zavede konečníkem do tlustého střeva a opatrně s použitím čisté vody bez nutnosti foukat do střeva vzduch posouvá až na konec. Při průchodu přístroje střevem vidíme „přímý přenos“ videoendoskopického obrazu střevní stěny, který se přenáší na monitor,“ popisuje MUDr. Merenda s tím, že celá procedura obvykle trvá kolem dvaceti minut. Je-li výsledek koloskopie negativní, následuje další preventivní vyšetření až za deset let.

Gastroenterologická ambulance novojičínské nemocnice je pacientům k dispozici každý všední den od 7.00 do 15.00 hodin, zájemci o vyšetření se mohou objednávat na telefonním čísle 556 773 237.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: