Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín za šest let provozu registrovala 250 zájemců o dárcovství kostní dřeně

7.3.2018

Již sedmým rokem přicházejí zájemci o zápis do Registru dárců kostní dřeně na transfúzní oddělení Nemocnice Nový Jičín, člena skupiny AGEL. Za dobu provozu náběrového místa na zdejší oddělení dorazilo přibližně 250 zájemců o zápis do registru, z nichž mnozí se později stali i přímými dárci a pomohli například pacientům s leukemií nebo těžkými útlumy krvetvorby.

Od listopadu roku 2011, kdy byl na transfúzním oddělení Nemocnice Nový Jičín spuštěn zápis do registru dárců kostní dřeně, dorazilo k zápisu přibližně 250 osob, nejčastěji ve věku okolo třiceti let. V drtivé většině případů šlo přitom o pravidelné dárce krve a krevních složek.

Potenciálním dárcem kostní dřeně se obecně může stát každý, kdo se cítí zdráv, je ve věku 18 až 35 let, je pojištěncem u české zdravotní pojišťovny a má trvalý pobyt v České republice. „Registrace trvá zhruba 30 minut a zahrnuje vstupní pohovor, vyplnění přihlášky i informovaného souhlasu a také odběr malého vzorku krve,“ vysvětluje Mgr. Miroslava Vaňková, vrchní sestra transfuzního oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Za určitých podmínek ale mohou zájemci darovat kostní dřeň i ve vyšším věku. „Standardní registrace mezi potenciální dárce kostní dřeně je možná až do dovršení 36 let věku, přičemž nad touto věkovou hranicí se zájemce může zapsat v případě, že na vstupní vyšetření přispěje Českému národnímu registru dárců dřeně jako samoplátce částkou 1500 korun,“ prozrazuje Mgr. Miroslava Vaňková.

Zápisem do Registru dárců kostní dřeně se však zájemce ještě nestává dárcem kostní dřeně, ale je pouze zařazen do databáze pro případ potřeby. „K samotnému darování kostní dřeně je pak registrovaný vyzván transplantačním centrem až v případě konkrétní poptávky pro těžce nemocného pacienta,“ dodává Miroslava Vaňková s tím, že kostní dřeň je nejčastěji využívána pro transplantaci u pacientů s leukémií nebo těžkými útlumy krvetvorby.

Registrace do Registru dárců kostní dřeně probíhají na transfúzním oddělení Nemocnice Nový Jičín každý všední den mezi 6. a 15. hodinu, přičemž dárci krve nebo plazmy mohou být odebráni i v rámci plánovaného odběru v pondělí či úterý od 6 do 9:30 hodin.

 

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: