Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín zve dárce krve na zmrzlinu

12.7.2018

Sladkou chladivou odměnu si budou moci v pondělí 16. července vychutnat všichni dobrovolní dárci krve v Novém Jičíně. Transfúzní oddělení Nemocnice Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL, zve na točenou zmrzlinu každého, kdo přijde druhé červencové pondělí darovat krev či plazmu. Cílem akce „Den zmrzliny“ je zajistit dostatečnou zásobu krve a krevních složek pro letní měsíce, které jsou kvůli dovoleným a cestování do zemí mimo Evropu každoročně kritické.

„Krev je nepostradatelnou součástí léčby i v moderní medicíně a denně zachraňuje životy. Bohužel dárců krve je neustále nedostatek. Starší odcházejí a mladých nepřibývá. V létě pak navíc ubývá i odběrů od pravidelných dárců, a to kvůli dovoleným. Právě v létě ale naopak stoupá počet úrazů a spolu s nimi i potřeba krve. Před letními prázdninami tedy vřele uvítáme všechny prvodárce i registrované dárce, kteří přijdou,“ zve Mgr. Miroslava Vaňková, vrchní sestra transfúzního oddělení Nemocnice Nový Jičín, s tím, že zajímavou motivací pro dárce v tomto teplém období může být poukaz na točenou zmrzlinu český výroby, který dostane každý příchozí.

V tomto letním období je přitom každý dobrovolný dárce významným přínosem. Kromě zvýšeného počtu dovolených je během prázdnin komplikací i cestování letadlem a pobyty v přímořských a exotických zemích, které dárcům krve na několik týdnů až měsíců znemožní odběr. „S ohledem na zachování maximální bezpečnosti a kvality odebírané krve neodebíráme krev u dárců, kteří se vrátili z oblastí se zvýšeným rizikem výskytu malárie, infekční žloutenky a jiných, krví přenosných chorob,“ vysvětluje Mgr. Miroslava Vaňková.

Zájemci z řad prvodárců krve mohou k odběrům přicházet každé pondělí a úterý v čase od 6:30 do 9:30 hodin, a to na transfúzní oddělení Nemocnice Nový Jičín i bez objednávky. Opakovaní dárci se mohou objednat pomocí online formuláře na webových stránkách https://odbery.nnj.agel.cz.

 „Budeme rádi za každého nového dárce, který se přidá do našich řad. Obecně ale oceníme i jakoukoliv jinou formu pomoci, například propagaci dárcovství krve - ať už mezi spolupracovníky, rodinnými příslušníky, nebo přáteli. Takto nám mohou pomoci například i ti, kteří sami darovat krev nemohou,“ uzavírá Mgr. Vaňková.

Dárcem krve či plazmy se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, přičemž vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. „S sebou k odběru potřebuje každý zájemce jen občanský průkaz a kartičku pojišťovny. Před samotným odběrem je pak dobré se doma lehce najíst, nechodit tedy na lačno, jak se občas prvodárci mylně domnívají, a dodržet dostatečný příjem tekutin,“ dodává Mgr. Vaňková.

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale například také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: