Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Pacienti s cévní mozkovou příhodou získají časnější pomoc v Nemocnici Nový Jičín

1.8.2018

Následkem cévní mozkové příhody umírá v průměru třicet Čechů denně. Dalších 30 tisíc pacientů je pak každoročně v souvislosti s tímto náhlým postižením určité oblasti mozku hospitalizováno. Ačkoliv jde o extrémně vysoká čísla, povědomí veřejnosti o cévní mozkové příhodě, jejích příznacích a především první pomoci, je nízké. Jedině rychlá a správná první pomoc přitom dovede zvrátit případné trvalé následky. Lidé z Novojičínska naštěstí mohou být klidní. Odbornou péči jim nově nabídne i Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL.

„Ačkoliv v Nemocnici Nový Jičín nedisponujeme iktovým centrem, které by se na problematiku cévních mozkových příhod specializovalo, rozhodli jsme se spektrum poskytovaných výkonů od letoška rozšířit o trombolýzy, které představují první pomoc při akutní mozkové příhodě,“ vysvětluje MUDr. Petr Kuba, primář neurologického oddělení Nemocnice Nový Jičín s tím, že v minulosti museli pacienti s cévní mozkovou příhodou cestovat za speciální péčí do Olomouce či Ostravy. „Nyní, u indikovaných pacientů, zejména, tam kde by hrozilo prodlení dalším transportem do iktového centra, trombolýzu aplikujeme na našem pracovišti. V případě nutnosti další specializovanější péče spolupracujeme s Iktovým Centrem Vítkovické nemocnice,“ dodává primář Kuba.

Cévní mozková příhoda (CMP) je hlavní příčinou trvalé invalidity i druhou nejčastější příčinou úmrtí u nás. V drtivé většině případů přitom o míře postižení rozhoduje rychlost a správnost poskytnuté pomoci. „V případě cévní mozkové příhody je naprosto zásadní včasné rozpoznání příznaků a přivolání rychlé záchranné služby. Při správné a rychlé pomoci mohou být dopady na zdraví minimální. V opačném případě může ale cévní mozková příhoda končit i smrtí, nebo přinejmenším trvalými následky. Netrvá totiž dlouho a neokysličené nervové buňky začnou odumírat. Po několika hodinách je pak mozek již nenávratně poškozen,“ varuje MUDr. Petr Kuba.

Standardní a maximálně efektivní terapií při cévní mozkové příhodě je přitom trombolýza, která spočívá v podání látek rozpouštějících krevní sraženinu blokující tok krve. Standardně tuto terapii nabízejí pouze zařízení disponující specializovaným iktovým centrem, nově ji však zařadilo do své nabídky služeb i neurologické oddělení Nemocnice Nový Jičín. „Našim pacientům chceme nabízet nejlepší možné podmínky i služby. S ohledem na četnost výskytu i naléhavost stavu u cévních mozkových příhod bylo zařazení trombolýzy jasnou volbou,“ shrnuje primář Kuba.

Na rozdíl od infarktu myokardu, který se projevuje typickou silnou bolestí za hrudní kostí, u mozkového infarktu, tedy cévní mozkové příhody, příznaky tolik jednoznačné nebývají. V některých případech se objevuje pokles koutku úst či poruchy řeči, jindy přichází ochrnutí či slabost na končetinách jedné poloviny těla, případně i náhlé poruchy vědomí. Záleží vždy na tom, jaká část mozku je infarktem zasažena. V řadě případů pak může jít i jen o málo výrazné poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny.

„Pokud se kterýkoliv z těchto signálů objeví, je potřeba ihned jednat, a to i v případech, kdy postiženého nic nebolí a potíže ustupují. Během několika minut může totiž mrtvice udeřit znovu a mnohem silněji. Proto určitě nikdy nepodceňujte situaci a vždy volejte 155. Rychlá pomoc poskytnutá do čtyř hodin od počátku příznaků může odvrátit vážné poškození zdraví,“ dodává MUDr. Petr Kuba s tím, že jedině vyšetření neurologa může spolehlivě potvrdit nebo vyloučit CMP.

V zájmu zvyšování povědomí o cévních mozkových příhodách a zajištění informovanosti veřejnosti o možnostech prevence a léčby CMP chystá Nemocnice Nový Jičín navíc na podzim v rámci dnů prevence osvětovou akci, která bude probíhat v ambulancích.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: