Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Konference Nemocnice Nový Jičín se zaměřila na vliv onemocnění kůže na psychiku pacienta

8.10.2018

Viditelné onemocnění kůže trápí nejen pacientovo tělo, ale i jeho psychiku. A právě témata z oboru na pomezí dermatologie a psychiatrie byla znovu hlavní náplní 4. ročníku Konference psychodermatologie, kterou v pátek 5. října uspořádala v příjemném prostředí zámku Kunín Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL.

Psychodermatologie je obor, který se zabývá souvislostmi somatických a psychických projevů v dermatologii, možnostmi diagnózy, léčbou. Obor sdružuje specialisty různého zaměření – dermatology, psychology, psychiatry. Pacientům s kožním onemocněním pomáhá řešit vliv psychosociálních faktorů a hledá pro ně řešení v multioborové spolupráci. Šetří řadu zbytečných a nikam nevedoucích vyšetření, rozšiřuje pásmo průniku mezi dermatologií a psychiatrií.

 „Chronické onemocnění kůže může přerušit osobní aktivity člověka, zasahuje do vykonávání práce a do sociálních vztahů s okolím. Stejně tak zvětšuje sociální citlivost a tendenci vyhýbat se ostatním lidem. Stav kůže může být stresorem, pokud jej člověk vnímá jako obtíž, často zhoršuje jeho image a působí mu trápení. Bolestivost, svědění, nápadnost ve vzezření a čas, který pacient věnuje péči o kůži, přispívají k upevnění pacienta v jeho nemoci,“ vysvětlila MUDr. Marie Selerová, Ph.D., odborná garantka konference a primářka kožního oddělení se stacionářem Nemocnice Nový Jičín.

Právě psychická pohoda je přitom při léčbě onemocnění velmi důležitá. „Samota, nedostatek zájmu ze strany blízkých i společnosti, pracovní neúspěchy a další životní stresory, mohou vyvolat změny v imunitním systému. Člověk, na rozdíl od zvířat, trpí navíc zvláštní formou stresu, připouští si obavy z událostí, které nenastaly a pravděpodobně nenastanou. To vše může zdravotní stav pacienta zhoršovat,“ doplnila MUDr. Marie Selerová, Ph.D.

Psychosomatická medicína ve svém nejširším pojetí předpokládá, že člověk ve zdraví i v nemoci, v každém svém momentálním stavu i ve všech fázích svého života, představuje jednotu psychického a somatického (tělesného) stavu se svým prostředím. Člověk je tedy ovlivňován ve svém bytí jak svým tělesným stavem, tak duševními pochody a okolními vlivy.

Letošní ročník Konference psychodermatologie zahrnul například přednášky na téma vlivu psychiky pacienta na zhoršování nejen kožních onkologických onemocnění či moderní léčby a psychiky pacientů s psoriázou, tedy jednou z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění, které postihují kůži, nehty a klouby.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: