Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nejmodernější technologie zobrazení využívající fluorescenci pomůže snížit výskyt pooperačních komplikací a zpřesnit diagnostiku v Nemocnici Nový Jičín

3.5.2019

Centrální operační sály Nemocnice Nový Jičín jsou aktuálně vybaveny moderní laparoskopickou věží Novadaq s fluorescenčním systémem PinPoint. Toto špičkové vybavení za 5,23 miliónu korun pořídila Nemocnice Nový Jičín, člen skupiny AGEL.

„Systém Novadaq PinPoint umí při otevřených i laparoskopických operacích rozšířit standardní  zobrazení  o vizualizaci fluorescence.  Toto rozšíření  v různých režimech dokáže v reálném čase zobrazit cévní řečiště, lymfatickou drenáž nebo žlučové cesty,“ řekl MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, primář chirurgického oddělení Nemocnice Nový Jičín s tím, že nový systém doplnil stávající vybavení operačních sálů.

Zobrazení cévního řečiště během operačního výkonu umožňuje lékaři objektivně posoudit vitalitu operovaných tkání. „Bez využití fluorescence bylo toto hodnocení závislé na subjektivním posouzení   operujícího chirurga a jeho spolehlivost byla limitovaná. Možnost objektivního zobrazení prokrvení tkání v průběhu operace je tak nástrojem pro snížení závažných život ohrožujících pooperačních komplikací a poruch hojení, zejména v chirurgii tlustého střeva a konečníku. Zobrazení lymfatické drenáže umožňuje přesněji stanovit rozsah chirurgického výkonu u pacientů operovaných pro zhoubné nádory s potenciálem zlepšení délky přežití.  Zobrazení žlučových cest může pomoci předejít vážným komplikacím při operaci i po ní,“ vysvětlil lékař chirurgického oddělení novojičínské nemocnice doc. MUDr. Lubomír Martínek, Ph.D. s tím, že fluorescenci je navíc možno přímo přenést do operačního obrazu. „Zlepšuje to orientaci chirurga v operačním poli, dovoluje mu plynule pokračovat v operačním výkonu a umožňuje v průběhu výkonu upřesnit rozsah onemocnění a přizpůsobit operační výkon,“ doplnil doc. MUDr. Lubomír Martínek, Ph.D.

ICG fluorescenční systém Novadaq PinPoint se nejčastěji využívá zejména při operacích na tlustém střevu a konečníku, lze ho ale použít i při operacích  žaludku a jícnu, tedy u výkonů, jejichž součástí je  spojení orgánů zažívacího traktu. Právě zde hraje důležitou roli pro nekomplikované hojení  vitalita tkání, kterou je možné s pomocí fluorescence hodnotit. Další související velkou oblastí pro využití přístroje jsou operace zhoubných onemocnění, kde může systém přispět k velmi přesnému určení rozsahu onemocnění, specifikaci výkonu a k nekomplikovanému pooperačnímu průběhu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: