Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Startuje pylová sezóna. V Nemocnici Nový Jičín se o malé i velké alergiky pečlivě postarají

12.3.2020

Zhluboka se nadechnout v období pylových alergií bude odteď až do poloviny září pro alergiky často nelehký úkol. Na startující pylovou sezónu a vyšší nápor pacientů jsou připraveni zdravotníci Nemocnice Nový Jičín, člena skupiny AGEL. Díky nezvykle teplému lednu letos jarní pylová sezóna začala dříve. Zpozornit by měli také ti, koho trápí symptomy podobné nachlazení, které může mít na svědomí alergie způsobující postupně i závažnější potíže. Následkem pak může být i hospitalizace.

Pomyslné žezlo kralující alergie přechází s koncem zimy z roztočů na pyly a nejčastěji se projevuje alergickou rýmou. „Vyznačuje se tím, že je vodová a nepřechází v hnisavou rýmu a trvá několik týdnů či měsíců. Snadněji lze alergii identifikovat i tehdy, pokud se obtíže objevují pravidelně v dané části roku. Nejčastějším pylovým alergenem tohoto období jsou vrba  jíva, líska, olše a zanedlouho i bříza, jejichž pyl  způsobuje  první  alergické projevy, jako jsou podráždění, svědění  očí, vodnatá  rýma, ucpaný  nos a  u  někoho  i dechové potíže,“ upozorňuje MUDr. Andrea Kudělková, primářka dětského oddělení Nemocnice Nový Jičín a dodává: „Stává se, že rodiče přijdou s dítětem k praktickému lékaři v domnění, že má alergii a nakonec si oddechnou, že jde jen o virové onemocnění. To spolu však úzce souvisí, virus může být spouštěčem prvních alergických projevů a naopak alergici a astmatici jsou náchylnější na virová onemocnění. Čím dál častěji se také projevuje astma u dospívajících dětí.“

Při podezření na alergii se mohou rodiče s dítětem, nejlépe s žádankou od praktického lékaře, ale i přímo, objednat v alergologické ambulanci Nemocnice Nový Jičín. Děti mají k dispozici i dětskou plicní ambulanci, která je vybavena moderními přístroji k vyšetření plicních funkcí jak astmatiků, tak dětí s dechovými potížemi, které nemusejí být alergického původu. 

Odborné vyšetření trvá asi 45 minut. „U pacienta odebereme celkovou anamnézu, zjišťujeme, jak často se alergie projevuje a s jakými symptomy, následně určíme pracovní diagnózu, kterou si ještě ověříme pomocí kožních a krevních testů. Výsledky kožních testů víme ihned, na ty krevní čekáme 14 dní. Pokud je nástup alergického onemocnění dramatický a rychlý, je nutné pacienta hospitalizovat i v rámci pohotovosti během noci či víkendu,“ říká MUDr. Andrea Kudělková a uvádí, že nejtypičtějším příkladem rychlého projevu alergie je bodnutí hmyzem či alergie na potraviny v podobě kopřivky, otoků nebo dušnosti.

Přibližně 20 procent dětí trpí alergiemi a často je právě dětský věk obdobím, kdy se alergie u daného jedince poprvé projeví. Postupně však mohou alergické projevy vymizet, třeba jako alergie na kravské mléko. Daleko více alergiemi trpí dospělí, a to až 35 procent populace.

Alergenových zdrojů existuje nespočet, od běžných pylů, plísní, roztočů, srsti zvířat až po jed blanokřídlého hmyzu a různé druhy potravin. Více než 160 druhů alergenů dokáže identifikovat nejmodernější, komplexní test ALEX, který poskytují Laboratoře AGEL sídlící v Novém Jičíně. Na základě výsledků tohoto krevního testu nebo testování alergenů na kůži lze pak vybrat i konkrétní vakcínu, která dokáže pacienta připravit na sezónu alergenu a zmírnit průběh alergie.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: