Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Kuchaři v Nemocnici Nový Jičín vaří v čase koronaviru i dětem zaměstnanců

15.4.2020

Na aktuální epidemiologickou situaci spojenou s COVID-19 musely v Nemocnici Nový Jičín aktivně zareagovat také profese, které nejsou primárně spojené se zdravotnictvím. Změnit systém práce bylo zapotřebí v nemocniční kuchyni. Nově kuchaři vaří dětem zaměstnancům, v jídelně panuje omezený provoz, změnila se proto distribuce obědů. Osvědčily se také nově pořízené jídelní automaty a modernizované spotřebiče v ceně přesahující 1 milión korun.

„Aby se v jídelně nekumulovali zaměstnanci, tak zde na obědy chodí v současné době jenom provozně-techničtí zaměstnanci nemocnice. Zaměstnancům pracujících na odděleních a ambulancích distribuujeme jídla přímo na oddělení,“ potvrdil Tomáš Staněk, vedoucí oddělené léčebné výživy Nemocnice Nový Jičín. Kuchaři musí v současné době nejdříve obědy v kuchyni roztřídit podle toho, kdo kde pracuje a jaké jídlo si ze čtyř nabízených variant vybral. Pak už míří v jídelních tabletech, v zatavených přenosných boxech nebo klasických jídlonosičích, do nejrůznějších koutů novojičínské nemocnice.

Denně zde v moderní kuchyni uvaří přibližně 850 obědů. „Je to samozřejmě na výdej náročnější. Museli jsme změnit logistiku roznosu jídel, ale zvládáme to. Normálně vaříme pět druhů obědů, teď čtyři. Kromě výběrového jídla jsme nic neomezili, takže zásahy jsou zatím minimální. Maminky na porodním oddělení si třeba i nadále mohou oběd vybírat,“ ubezpečuje vedoucí kuchyně.

Vítanou novinkou v Nemocnici Nový Jičín, s nástupem koronavirové epidemie, je vaření obědů pro děti zaměstnanců, které se nemohou již pět týdnů stravovat ve školních zařízeních. Cena kompletního poledního jídla, které si musí strávník vyzvednout v jídelně a poté odnést, je pouhých 30 korun. „Zájem je o to velký. Vaříme denně i sto obědů pro děti, takže se v kuchyni nijak zvlášť nepromítnul pokles strávníků. Rodiče mohou jídlo objednat týden předem, ale i pouhý jeden den před výdejem,“ uvedl dále Tomáš Staněk.

Vedoucího kuchyně také těší, že se naplno nyní osvědčily jídelní automaty, které Nemocnice Nový Jičín pořídila letos v únoru. Jsou pro zaměstnance k dispozici dva (jeden u jídelny, druhý na interně) a v nabídce mají za 30 korun vždy dvě jídla z denní nabídky. Pokrmy jsou pečlivě zabalené v zatavené plastové krabičce, není tak problém si oběd vychutnat přímo v nemocnici, nebo až později po práci doma.

K pestré jídelní nabídce Nemocnice Nový Jičín kuchařům pomáhají také nové špičkové spotřebiče, které vedení nemocnice pořídilo v rámci obměny technologie za více než 1 milion korun. „Máme v kuchyni novou multifunkční pánev, která se dá využít téměř na vše – na dušení, vaření i smažení a najednou se dá na ní připravovat až sto jídel. K dispozici máme také nový konvektomat s kapacitou až 300 jídel,“ uzavřel vedoucí oddělené léčebné výživy Nemocnice Nový Jičín Tomáš Staněk.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: