Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice Nový Jičín obnovuje odběry plné krve

17.4.2020

Darování krve zachraňuje životy i v době nouzového stavu a karantény. Transfúzní oddělení v Nemocnici Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL, od pondělí 20. dubna obnovuje po několikatýdenní pauze vyhlášené kvůli epidemiologické situaci odběry plné krve. Prvodárci si musí ale na svůj první odběr nejcennější tekutiny ještě nějakou dobu počkat.

Odběry plné krve budou probíhat opět každé pondělí a úterý od 7 do 10 hodin, a to za přísných opatření. „Všichni dárci, kteří chtějí přijít darovat, se musí objednat přes objednávkový systém, který je umístěn na webových stránkách Nemocnice Nový Jičín. Od 20. dubna se obnovují odběry plné krve, ale zatím pouze v omezeném počtu,“ sdělila Ing. Markéta Matušů, vedoucí provozu transfúzního oddělení Nemocnice Nový Jičín. „Prvodárce až do odvolání zatím nepřijímáme,“ poznamenala.

Před vstupem na transfúzní oddělení je dárcům ve vestibulu změřena teplota a každý dárce vyplní dotazník, který vychází z doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství. „Počty dárců se regulují tak, aby se na oddělení nehromadili a mohli dodržovat rozestupy,“ upřesnila Markéta Matušů.

V uplynulých týdnech se, v souvislosti s epidemiologickou situaci spojenou s výskytem COVID-19, odběry v novojičínském transfúzním oddělení úplně nezastavily. I nadále pokračovaly aferetické odběry (plazmy a červených krvinek) a také odběry plné krve dle individuálních potřeb. Dárci s konkrétní krevní skupinou byli kontaktování přímo zdravotníky z transfúzního oddělení. To se nenachází již od poloviny ledna na obvyklém místě v areálu nemocnice, ale naproti přes cestu v ulici K Nemocnici 1886/57.

Důvodem je celková rekonstrukce transfúzního oddělení, do kterého Nemocnice Nový Jičín investuje 20 milionů korun. „Dojde ke změně dispozičního uspořádání objektu, včetně pořízení nového nábytku, a tím budou vybudovány nové moderní prostory pro dárce i pro personál – s centrální recepcí a vyvolávacím systémem. Mělo by dojít i ke zvýšení počtu odběrových křesel,“ řekla k  rekonstrukci, která oddělení přinese vyšší úroveň i kvalitu, Ing. Markéta Matušů.

Novojičínské transfuzní oddělení je komplexní transfuzní farmakologické zařízení, je nositelem rakouské licence pro odběr lidské plazmy pro zpracování frakcionací na krevní deriváty pro státy Evropské unie. I když se kvalifikuje jako odběrové středisko bez konečného zpracování, počtem odběrů se blíží fakultním transfuzním zařízením. Celkový počet odběrů dosahuje od roku 2014 pravidelně téměř 15 tisíc darování.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: