Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Je neuvěřitelně krásné, někomu zachránit život, říká rekordman, který absolvoval v novojičínské nemocnici stovky odběrů krve

10.12.2020

Čtyřiapadesátiletý Antonín Janák z Nového Jičína zná transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín jako málokdo. Za více než třicet let má na svém kontě více než 460 odběrů a je tak nejaktivnějším zdejším dárcem. Proto právě on symbolicky zahájil novou éru transfuzního oddělení v rekonstruovaných prostorách, které už měl možnost si v pohodlí odběrového lehátka o pár dnů později i vyzkoušet.

Na transfúzním oddělení v novojičínské nemocnici snad není zaměstnance, který by sympatického dárce-rekordmana neznal. Aby ne. Vždyť za 32 let, během kterých nejcennější tekutinu Antonín Janák daruje, si nenechal žílu napíchnout nikde jinde, než právě zde. „Jsem věrný,” potvrzuje přímo během svého odběru s pořadovým číslem 462. Počátek této úctyhodné série se začal psát v prosinci roku 1988 a o tisíce kilometrů dál. Zakavkazskou Arménii tehdy postihlo ničivé zemětřesení, které si vyžádalo 25 tisíc mrtvých. Do tehdejších satelitů SSSR se krátce na to rozšířila na veřejnost zpráva o akutní potřebě krve pro další tisíce zraněných s apelem jejího dárcovství. Antonín Janák výzvu vyslyšel a od té doby už životadárnou tekutinu poskytovat nepřestal. „Dalo by se říct, že už jsem závislák. Někdo je závislý na alkoholu, někdo na cigaretách a já na tomto odběru. Když mi do plánovaného odběru něco vleze a musím ho vypustit, tak jsem z toho úplně nešťastný. Ale takových nás je víc,” říká s úsměvem.

Neuvěřitelných 32 let dochází Antonín Janák na transfuzní oddělení novojičínské nemocnice, aby jiným pomohl darováním své krve skupiny A-. Těší ho, že ve stejných “samaritánských” šlépějí jde i jeho syn. „Zasvětil jsem ho do toho. Nemusel jsem ho ani nijak zvlášť přemlouvat,” říká. Oba už si mohli vyzkoušet nově zrekonstruované oddělení v areálu Nemocnice AGEL Nový Jičín, které se znovu otevřelo na konci října a vyžádalo si investici 30 milionů korun.

„Opravené prostory jsou velmi pěkné. Je to celkově prostornější a je zde i více odběrových lůžek,” pochvaluje aktuální podobu transfuzního oddělení novojičínský premiant v počtu odběrů. „Člověk by krev neměl darovat pro peníze, ale kvůli lidem a darovat ji srdcem. Je řada situací, kdy je krev potřeba, po bouračkách a jiných nehodách, lidé jsou nemocní nebo během operací,” zamýšlí se Antonín Janák, který každé dva týdny daruje krevní plazmu a jednou za rok absolvuje odběr plné krve.

Seznam, komu všemu jeho skvělý přístup pomohl a ještě v budoucnu pomůže, je pořádně dlouhý a bohatý, ale přesto se v něm nachází jeden, který mimořádné vyčnívá. Pochází z roku 1999, kdy se našemu rekordmanovi ozvali lékaři z druhého konce republiky. „Byl jsem v registru dárců kostní dřeně a po pěti letech mě kontaktovali z Plzně, zda bych byl ochoten někomu darovat kostní dřeň. Tak jsem samozřejmě souhlasil a ten člověk se z toho dostal. Z toho mám nejkrásnější pocit. Je to neuvěřitelně krásné, když někomu zachráníte život,” přiznává Antonín Janák a jedním dechem dodává: „Lidé by se měli přihlásit jak k dárcovství krve tak kostní dřeně. Není to nic složitého, přitom je to velká věc.”

Darovat krev může každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr. 

Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín je komplexní transfuzní farmakologické zařízení, je nositelem rakouské licence pro odběr lidské plazmy pro zpracování frakcionací na krevní deriváty pro státy Evropské unie. I když se kvalifikuje jako odběrové středisko bez konečného zpracování, počtem odběrů se blíží fakultním transfuzním zařízením. Celkový počet odběrů dosahuje od roku 2014 pravidelně téměř 15 000 darování ročně.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: