Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Děti s cukrovkou se už nemusí obávat bolestivého píchání do prstů. Novojičínská nemocnice pracuje s efektivními senzory měřící hladinu cukru

28.1.2021

Přes třicet dětských pacientů je v současné době v péči diabetologické ambulance Nemocnice AGEL Nový Jičín, která aktivně aplikuje nejmodernější metody v měření hladiny cukru. Ty jsou k dětem velice šetrné, neboť odpadá, kvůli kapce krve, každodenní bolestné píchání do prstu.

Diabetes mellitus je vážná choroba, která se bohužel nevyhýbá ani nejmladší populaci. Cukrovka se dělí na dva základní typy a konkrétně 1. typ postihuje především děti. Nemoc je způsobena tím, že tělo začne samo bojovat proti vlastním buňkám slinivky břišní, které jsou zodpovědné za tvorbu inzulínu. Organismus pak nemá dostatek inzulínu, který „odemyká“ cestu glukóze neboli krevnímu cukru do buněk. Proto je v krvi vysoká hladina cukru, ale k buňkám se bez inzulínu nedostane.

„A právě tento typ diabetu je nejčastější u dětí a neobejde se bez aplikace inzulínu pery. Pokud je dítě s touto diagnózou přijato do nemocnice, znamená to pro něj i rodiče veliký obrat v životě. Najednou se život začne točit jen kolem píchání z prstu, píchaní inzulínu, počítání stravy a to nesmíš, to musíš,” říká na úvod Radka Barošová, dětská sestra pracující v Nemocnici AGEL Nový Jičín s malými diabetiky.

Připomíná, že dříve si muselo dítě během pouhého jednoho dne až osmkrát píchat do prstu, aby se zjistila hodnota glukózy v jeho krvi. „Pokud je dítě nemocné, četnost vpichů se i zvýšila. To potom dětské prsty velmi trpí,“ přiznává Radka Barošová, která působí v diabetologické poradně novojičínské nemocnice. Moderní technologie se ale naštěstí nevyhýbají ani medicínskému oboru diabetologie a zejména v posledních letech se posunula tato specializace výrazně dopředu a v Novém Jičíně se snaží novinky úspěšně aplikovat. To je i případ nejnovějších senzorů pro kontinuální měření cukru v krvi.

Senzor se zavádí nejčastěji do paže, břicha, může být i na zadečku, hlavně u malých dětí. Záleží na typu senzoru. Velikostí odpovídá asi padesátikoruně. Tyto systémy měří hladinu cukru v mezibuněčné tekutině. „Zavádění senzoru je jednoduché, zvládají to pacienti sami doma. Dá se to přirovnat u dětí k razítku. Senzor je schovaný v zavaděči a jako razítko aplikujete na tělo. Je to úplně bezbolestné. S takovým senzorem se mohou děti koupat, plavat, sportovat. Se senzorem je propojena čtečka, která ukazuje momentální stav glykémie. Měření čtečkou zvládne i malé dítě, stačí pouze přiložit k zavedenému senzoru,“ popisuje odbornice výhody moderní technologie. Senzory lze dovybavit dodatečnou jednotkou pro bezdrátový přenos, a tak například rodiče mohou mít prostřednictvím chytrých hodinek neustále přehled o glykemii svého dítěte.

Přístroje navíc při měření ukazují i trendové šipky, které pacienta navedou a upozorní jej, zda hladina cukru bude stabilní nebo bude v nejbližší době stoupat či klesat. „To je hlavně důležité k předcházení hypoglykémie, tedy nízké hladině cukru,” zdůrazňuje dětská sestra s tím, že se jedná o stav, který ohrožuje dítě a může skončit až kómatem. „Ale tímto výhody senzorů nekončí. Každý výrobce senzorů má již svůj software, který nahraje data do počítače. Znázorní se grafické přehledy glykémií, počet hypoglykémií, a to je velkým přínosem pro rodiče i pro lékaře starající se o malé pacienty. Rodiče mohou glykémie přehledně sledovat a dělat potřebné úpravy dávek inzulínu. Nyní se již začíná rozjíždět propojení těchto dat s ambulancemi, kdy rodiče nahrají data ze čtečky do počítače a lékař může sledovat v ambulanci glykemické křivky,“ pokračuje dále.

V dětské diabetologické ambulanci Nemocnice AGEL Nový Jičín se v současnosti starají o více než třicet dětí s diagnózou diabetes mellitus. Dobrou zprávou je, že jsou moderní senzory v dnešní době již dostupné pro všechny dětské pacienty. Z většiny je proplácí zdravotní pojišťovny, vše záleží na konkrétním typu senzoru, který si rodiče vyberou.

„Velmi často již při prvním záchytu této nemoci v nemocnici dítěti zavádíme senzor, abychom jej ušetřili častému odběru krve z prstů. A musím říct, že si monitoraci pomocí senzoru pochvalují rodiče i děti. Tento způsob měření glykémií a řádného zaučení rodičů, jak s grafy pracovat, nese své ovoce. Projevuje se to i v České národní dětské diabetologické databázi, kde se shromažďují data o kompenzaci z ambulancí celé republiky. Nám to za rok 2019 přineslo zlepšení o 21 příček oproti roku 2018. A předpokládáme, že monitorace pomocí senzoru v tom hraje klíčovou roli,” dodává na závěr Radka Barošová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: