Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Omezení volného pohybu osob neznamená zákaz darovat krev či plazmu, ubezpečuje Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín

3.3.2021

Omezení volného pohybu osob na základě Usnesení vlády České s platností od 1. 3. 2021 se dotýká také dárců krve a plazmy. Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín proto ubezpečuje všechny dobrovolníky, že i přes nová omezení mohou i nadále přijíždět darovat nejcennější tekutinu.

Celkově zhoršující se epidemiologická situace vzbuzuje obavy o zdraví a lidé tak mají strach navštěvovat zdravotnická zařízení. To však ohrožuje zásobení krví a plazmou. Předseda představenstva AGEL Transfúzní služby Ing. Václav Kokeš informoval: „Jelikož nesmíme dopustit, aby se zásobení krví a plazmou dotklo nemocnic a krevních bank, informovali jsme naše dárce o možnostech, jak se k nám bez problémů k odběru dostanou. Úzce spolupracujeme s nemocnicemi na zajištění optimální míry zásobení krví.“

„Volají nám dárci, zda mohou v současné situaci přijít darovat krev či plazmu, ať už mají bydliště v rámci či mimo okres Nový Jičín. Pro všechny zájemce během nouzového stavu platí, že na dárcovství se vztahuje výjimka a dárcům stačí čestné prohlášení k vycestování mimo okres. Následně jim také bude u nás potvrzen odběr do karty dárce - jako „důkaz“ pro případné kontroly. Zároveň velmi rádi uvítáme zpět dárce z našeho okresu, kteří mířili dříve na jiná pracoviště a nechtějí podstupovat výše popsaný administrativní úkon a chtějí navštívit naše komfortně zrekonstruované oddělení,“ uvedla Ing. Markéta Matušů, vedoucí provozu transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín s tím, že zde za loňský rok darovalo krev nebo plazmu přibližně 20 % dárců, kteří měli trvalé bydliště mimo okres Nový Jičín.

V případě, že dárce bydlí v jiném okrese, než je Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín, je nutné se při přechodu hranic jednotlivých okresů prokázat u kontroly předem vyplněným a vytištěným čestným prohlášením. Předpřipravený formulář čestného prohlášení dárci naleznou zde: čestné prohlášení pro dárce krve - přechod hranice okresu.

Také do našeho zařízení dárci smí vstupovat pouze s ochrannými respirátory a dodržovat již známé pravidlo 3R – desinfekce rukou, nošení respirátoru a dodržování rozestupu. Klademe maximální důraz na bezpečnost našich dárců a v neposlední řadě i personálu transfuzního oddělení. Z tohoto důvodu jsme přistoupili na zvýšení četnosti úklidu, desinfekce povrchů a vnitřních prostor. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: