Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Pacientům s postcovidovými obtížemi pomohou rehabilitace v Nemocnici AGEL Nový Jičín

10.5.2021

Ordinace lékařů stále častěji plní lidé, kteří se po prodělaném koronaviru nemohou dostat do stejné kondice jako před onemocněním covid-19. V Nemocnici AGEL Nový Jičín jim v tom vydatně pomáhá oddělení rehabilitace, kde zdravotníci připravují každému pacientovi rekonvalescenční program.

Mnoho pacientů po prodělaném koronaviru trápí velice často celková únava, slabost, bolesti končetin, kloubů či zad a také dechové potíže. Zkrátka nejsou zdaleka tak fit, jako před nástupem nemoci. Vrátit do optimální kondice se tyto pacienty snaží lékaři a terapeuté na oddělení rehabilitace novojičínské nemocnice. „Rehabilitace u těchto pacientů nejčastěji probíhá individuálním tělocvikem a dle potřeb pacienta i doplňkovými terapiemi jako je elektroléčba, magnetoterapie, parafin. Cvičení je nenáročné, je zaměřené nejen na dech, ale i na posílení celkové kondice. Procedury jsou zcela bezbolestné, pro většinu pacientů dokonce příjemné a s úlevou od bolestí a ztuhlých svalů,” konkretizuje léčbu Mgr. Eva Kopecká, vedoucí fyzioterapeut oddělení léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Délka léčby je u postcovidového pacienta individuální, protože každé tělo je jiné, stejně tak každý člověk různě regeneruje a někteří mají i další přidružená onemocnění. „Ale dovoluji si říct, že většině pacientů by mohla pomoci rehabilitace nejdéle do dvou až tří měsíců,” předpokládá vedoucí fyzioterapeutka s tím, že ne všechny problémy vznikly vyloženě v souvislosti onemocněním covid-19. Lidé mají méně pohybu, více stresu a často i horší životosprávu. „Rozdíl mezi poměrem mužů a žen nevnímám. Věkově jsou to lidé všech věkových skupin, hlavně ale vyšší věkové skupiny,” doplňuje Eva Kopecká.

Pacienty do rekonvalescenčního programu Nemocnice AGEL Nový Jičín může odeslat praktický lékař nebo mohou přijít přes plicní ambulanci novojičínské nemocnice. „Pacient se dostaví k nám na ambulanci, kde jej zaregistrují sestry k rehabilitačním procedurám,” informuje vedoucí fyzioterapeut oddělení léčebné rehabilitace na závěr s tím, že je u registrace vždy nutná osobní účast dotyčného.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: