Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Dárci krve a očkování COVID

27.5.2021

Doporučení pro darování krve a jejích složek v souvislosti s očkováním proti SARS-CoV-2

1. Odklad po očkování 
V souvislosti se zahájením vakcinace proti onemocnění covid-19 způsobené virem SARS-CoV-2 výbor STL doporučuje v souladu se stanoviskem České vakcinologické společnosti ČLS JEP a Evropského centra pro kontrolu infekčních chorob (ECDC):
  • po aplikaci mRNA vakcin (Pfizer/BioNTech, Moderna) a proteinových vakcin (Novavax, Sanofi) odklad 7 dnů po každé  vakcinační dávce, pokud se nevyskytnou další obtíže,
  • po aplikaci vektorových vakcín (Astra Zeneca, Johnson&Johnson) odklad 28 dní po každé vakcinační dávce (nelze vyloučit změnu stanoviska po získání více zkušeností s vakcinací).
 
2. Vakcinace a darování rekonvalescentní plazmy
  • Protože dosud nejsou dostatečné informace o tom, zda a jak se liší imunitní odpověď po vakcinaci s imunitní odpovědí po prodělání infekce, nejsou t.č. osoby po vakcinaci a bez předem prokázané infekce virem SARS-CoV-2 vhodní jako dárci rekonvalescentní plazmy (nelze vyloučit změnu stanoviska po získání více zkušeností s vakcinací).
  • U osob, které již rekonvalescentní plazmu darují nebo prokazatelně prodělaly infekci virem SARS-CoV-2, resp. onemocnění covid-19 a byla jim aplikovaná vakcína, se odběry rekonvalescentní plazmy provádí s doporučeným odkladem, viz ad 1/.
 
Doporučení vydal:
Výbor Společnosti pro transfuzní lékařství ČLS JEP
Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: